Bemutatkozás

Tisztelettel köszöntöm az Olvasót a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetének honlapján!

A  Katasztrófavédelmi Intézet 2012. január 1-én alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem karközi intézeteként, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai felügyeletével.

2019. július 01-től az NKE szervezeti átalakulását követően a Katasztrófavédelmi Intézet a Rendészettudományi Kar szervezetében a kar dékánja által irányított intézeti szervezésű egységeként folytatja oktatási és tudományos tevékenységét.

Az Intézetnek jelenleg 17 tudományos fokozattal rendelkező oktatója van és 3 oktató doktori képzésben tanul. Három tudományos műhely végez kutatásokat a saját szűkebb szakmai területén.

A hallgatói aktivitás a TDK területén eredményes, az ERASMUS programokban az aktivitás fokozatosan növekszik.

A Katasztrófavédelmi Intézet három egyetemi tanszéket (Katasztrófavédelmi Műveleti-, Tűzvédelmi és Mentésirányítási- és Iparbiztonsági Tanszék) és egy Oktatásszervezési Osztályt foglal magába.

2013-tól új katasztrófavédelem alapszak indult, ahol a fiatalok három szakirány közül választhatnak: katasztrófavédelmi műveleti szakirány, tűzvédelmi és mentésirányítási szakirány, iparbiztonsági szakirány

A katasztrófavédelem alapképzési szak a közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területeket öleli fel, de a képzési ágat tekintve inkább a rendészetihez sorolható. A hat féléves alapképzés - amelybe beletartoznak a közös modulos, illetve a szakma-specifikus és a differenciált szakmai tantárgyak egyaránt - elvégzése után a hallgatók katasztrófavédelmi szerveknél, a hivatásos, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságoknál, a közigazgatási és a gazdasági szerveknél tudnak elhelyezkedni, ahol katasztrófavédelmi, tűzvédelmi (tűzoltói), iparbiztonsági feladatok ellátására lesznek alkalmasak.

A 2016/2017. tanévtől elindult a katasztrófavédelem mesterszak, miután az egyetem által 2015. júniusában benyújtott akkreditációs kérelmét a MAB ellenszavazat nélkül elfogadta.

A mesterképzés integrálja a katasztrófavédelem alapképzési szak szakirányait és a képesítésnél a vezetői képességek kompetenciái dominálnak. Az új mesterképzés beindulásával öt év alatt egy olyan felsőoktatási portfólió jön létre, amely az alapképzéstől a doktorképzésig biztosítja a katasztrófavédelmi szakemberek utánpótlását a megrendelő igényeinek megfelelően.

Tisztelt Érdeklődő!

Remélhetőleg honlapunk megtekintését követően elegendő információval fog rendelkezni a Katasztrófavédelmi Intézetről, illetve a KVI munkájáról, az itt folyó képzésekről. Amennyiben kérdése merülne fel, szívesen állunk rendelkezésére személyesen, vagy a honlapon feltüntetett elérhetőségeken.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, PhD.
egyetemi docens,
intézetvezető