NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Éves küldött közgyűlést tartott a Magyar Rendészettudományi Társaság Katasztrófavédelmi Tagozata

2024. október 03-án az NKE-RTK Katasztrófavédelmi Intézet tanácstermében az Alapszabálynak megfelelően megtartotta éves küldött közgyűlését a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) Katasztrófavédelmi Tagozata.

Elsőként Dr. Vass Gyula ny. tű. ezredes, az MRTT Katasztrófavédelmi Tagozatának elnöke köszöntötte a közgyűlésen személyesen és az online térben megjelent résztvevőket. Miután az előzetesen írásban megküldött napirendi pontokat és a jegyzőkönyv vezetőjét a tagok elfogadták, majd felkérte az NKE-RTK Katasztrófavédelmi Intézet vezetőjét, Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok urat köszöntőjének megtartására.

Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornok köszöntőjében örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Katasztrófavédelmi Tagozat közgyűlése lehetőséget ad a tanácskozásra és a párbeszédre, közös gondolkodásra. Dr. Vass Gyula ny. ezredes úrnak gratulált, hogy az MRTT Katasztrófavédelmi Tagozatának elnökeként rangos elismerést kapott az MRTT Elnökétől és Főtitkárjától. Ráirányította a figyelmet arra, hogy a társaság tevékenységét sikeresen támogatja számos szervezeti egység, így többek között a Katasztrófavédelmi Kutatási Tanács és a BM OKF. Megerősítette, hogy a Katasztrófavédelmi Intézet az MRTT Katasztrófavédelmi Tagozattal szoros együttműködésben biztosítja a szellemi kutatóműhelyet és a tudományos tevékenységet a katasztrófavédelemben. Támogatásáról biztosította a tagozatot a Katasztrófavédelmi Intézet részéről.

Vass Gyula az előzetesen megküldött napirendi pontoknak megfelelően a Tagozat 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolójában többek között kiemelte azt a két nemzetközi konferenciának a sikeres megszervezését, amelyeken jelentős volt a hazai és a külföldi oktatók és kutatók részvétele. Beszédében tájékoztatta a jelenlévőket a Tagozat tagjai által végzett nemzetközi és hallgatói tehetséggondozási tevékenység eredményeiről. Kiemelte, hogy a Katasztrófavédelmi Tagozat tudományos bázisának alapját elsődlegesen a Katasztrófavédelmi Intézet oktatói adják, amely biztosítja az Intézetben folyó magas szakmai színvonalú oktatási és kutatási tevékenységet. Köszönetét fejezte ki a 2023. évi munkaterv sikeres végrehajtásában résztvevő tagozati tagoknak és az MRTT elnökségének a Tagozat támogatásáért. Ezt követően a 2024. évi munkaterv részleteit osztotta meg a résztvevőkkel.

Majd az elnök felkérte Dr. Kátai-Urbán Lajos tű. ezredest urat, a katasztrófavédelem kutatási terület vezetőjét, hogy számoljon be a közgyűlésnek a katasztrófavédelemhez kapcsolódó doktori képzés 2023. évi tapasztalatairól, eredményeiről. Az ezredes elmondta, hogy az elmúlt 10 évben, zömében a Katonai Műszaki Doktori Iskolában (KMDI) folytatták doktori tanulmányaikat a katasztrófavédelmi kutatási területen kutatást folytató hallgatók. Beszámolt a fokozatszerzési eljárásokról, a doktorandusz hallgatói létszámról (25 fő). Kiemelte, hogy 2024-ben 12 fő jelentkezett a KMDI-be, közülük sokan MRTT Katasztrófavédelmi Tagozati tagok. Társadalomtudományi Multidiszciplináris Doktori Iskola megalapításáról is beszámolt, amelyben a társadalomtudományi jelleg lesz a hangsúlyos.

A napirendi pontnak megfelelően az elnök felkérte Dr. Ambrusz József tű. ezredes urat, a Katasztrófavédelmi Szakkollégium vezetőjét, hogy számoljon be a közgyűlésnek a Katasztrófavédelmi Szakkollégium 2023. évi munkájáról, kapcsolódási lehetőségeiről a Katasztrófavédelmi Tagozathoz. Az ezredes elmondta, hogy a szakkollégium tagjainak száma 35 fő és 2023-ban 14 olyan rendezvény volt, amelyen szervezőként vagy résztvevőként ott voltak a szakkollégiumi tagok. 2024-ben még várhatóan 4 szakkollégiumi előadása lesz a hallgatóknak. Kifejezte köszönetét az oktatóknak és az Intézet vezetőinek, amiért segítették a tudományos munkákban a hallgatókat, így a szakkollégium eredményeihez is hozzájárultak.

A Katasztrófavédelmi Tagozat elnöke megköszönte a Tagozat és a KMDI katasztrófavédelmi kutatási területe, valamint a Szakkollégium közötti kiváló szakmai együttműködést.

Egyebek napirendben, a Katasztrófavédelmi Tagozat elnöke felkérte Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornok urat, hogy tájékoztassa a tagokat a Rendészettudományi Doktori Iskolában (RDI) tervezett katasztrófavédelmi kutatási terület részleteiről. A tábornok kifejtette, hogy az RDI-ben a katasztrófavédelmi témák közül azoknak lesz helye, amelyek nem műszaki, hanem igazgatási jellegűek. Eddig az RDI-ben 2 fő szerzett PhD fokozatot katasztrófavédelmi témakörben, amit mindenképpen növelni kell. Felhívta a Tagozati tagok figyelmet arra, hogy aktívan vegyenek részt az RDI munkájában és törekedjenek a téma- és tantárgyhirdetésre, amelyet még az idén végre kell hajtani.

Végezetül a Katasztrófavédelmi Tagozat elnöke felkérte Dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes urat, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács alelnökét a Tanács 2023. és 2024. évi tevékenységével kapcsolatos tájékoztatásra. Az ezredes elmondta, hogy egyrészt a BM OKF által jóváhagyott munkatervhez kapcsolódnak a Tanács feladatai, másrészt önálló rendezvényeik is vannak. Az ezévi programok közül a rendvédelmi és kibervédelmi szakmai napok kerültek kiemelésre, valamint az NKE KVI és a Katasztrófavédelmi Tagozat által szervezett konferenciák. Gratulált a Katasztrófavédelmi Tagozat által 2023. évben elvégzett munkához és az elismerésekhez. A Katasztrófavédelmi Tagozat elnöke megköszönte Ezredes úrnak a tájékoztatást és a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanáccsal való kiváló együttműködés biztosítását.

Fotó: NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet

Szöveg: NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet