NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

A Kúria tűzesetekkel kapcsolatos joggyakorlata

Hatalmas érdeklődés mellett, izgalmas előadással folytatódott a Katasztrófavédelmi Intézet Katasztrófavédelmi Szakkollégiumának őszi előadássorozata. 2024. október 02-án Dr. Ujhelyi-Gyurán Ildikó közigazgatási ügyszakos bíró a tűzesetekhez kapcsolódó peres ügyek tapasztalatait és az ahhoz kapcsolódó jogi gyakorlatot mutatta be az érdeklődők számára. 

Az előadás megnyitójaként Dr. Ambrusz József tű. ezredes a KVI intézetvezető-helyettese mutatta be az előadót a hallgatóknak. Az ezredes kiemelte, hogy Dr. Gyurán Ildikó a bírói referádában már első fokos bíróként is sok tűzesettel, katasztrófavédelemmel kapcsolatos ügyet tárgyalt, ez folytatódott a Kúrián is. Közszolgálati ügyeket tárgyaló tanácsban vesz részt, így a tűzoltók "munkaügyeivel" is találkozik rendszeresen.

Dr. Gyurán Ildikó előadásában a tűzvizsgálati jegyzőkönyv felülvizsgálata során több esettanulmány keretében mutatta be, hogy azt peres eljárás keretében ki támadhatja meg, valamint hogy milyen dokumentumnak minősül a tűzvizsgálati jelentés. A bírónő előadásában kitért arra, hogy a tűzeset körülményeinek megállapítása egyedi hatósági ügy, valamint rámutatott a döntés előkészítő iratok minősítésére, a betekintési jogosultak körére. További esettanulmány feldolgozása keretében a Kúria döntését ismertette a felelős műszaki vezető tevékenységével összefüggésben. Arra a kérdésre, hogy a tűzvédelmi szabályok betartásáért felel-e az épület kivitelezése során egyértelműsítette, hogy a műszaki vezető elsődleges feladata a tűzvédelmi szabályok betartása és betartatása.

Az előadás végén a bírónő arra a kérdésre kereste a választ, hogy a tűz eredete lehet-e ismeretlen, és a hatósági eljárással kapcsolatban az ügy a Kúriához kerül. Ezzel összefüggésben leszögezte, hogy a tűzvizsgálati eljárás nem hagyományos közigazgatási eljárás és amennyiben a tűzesetnél több lehetséges ok a hatóság számára ismeretlen, a valószínűsítés alapján megállapított tűzkeletkezési ok, nem bizonyíték. Előadásában megállapította azt is, hogy a tűzvédelmi hatóságnak a tűzvédelmi eljárása során körültekintően kell vizsgálnia a tűz keletkezésének és terjedésének körülményeit. Zárásképpen a tarlóégetéshez kapcsolódóan megállapított szankciót mutatott be, amelynek jogesetét ismertette. 

Az érdeklődéssel hallgatott elméleti előadást a szakkollégium hallgatói részéről számos kérdés és hozzászólás is követte, melyek kapcsolódtak a gyakorlati tűzvizsgálati eljáráshoz.