NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Az NKE hallgatói is a gáton vannak az árvíz elleni védekezés legnehezebb időszakában

Jelenleg több mint 544 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, 208 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú. A rendkívüli árhullám számos települést érint, a védekezésben a hivatásos állomány mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hallgatói, a Rendészettudományi Kar és Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tisztjelöltjei is részt vesznek. A hivatásos hallgatók mellett az NKE civil hallgatói és munkatársai is közreműködtek a védelmi munkálatokban.

Ma is intenzív munkálatok várhatók több megyében, a hivatásos és önkéntes erők töltést magasítanak, homokzsákokat építenek be, nyúlgátakat erősítenek meg, és biztosítják védekezéshez szükséges eszközöket.

A Rendészettudományi Kar Rendvédelmi Tagozatának másod-, harmad-, és negyedévfolyamos tisztjelöltjei Pilismaróton védekeznek a rendkívüli árhullám ellen főként éjjel, ahol napi váltásban igény szerint 200 fővel vesznek részt a deponálási feladatokban. A településen több tízezer homokzsákot sikerült megtölteni az NKE-s csapat segítségével. Az RTK hallgatói mellett 50 civil kolléga – köztük egyetemi vezetők, hallgatók, önkéntes tartalékosaink, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és a Ludovika Collegium képviselői is jelen voltak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és az MH Ludovika Zászlóalj harmad- és negyedéves honvéd tisztjelöltjei a helyiekkel együttműködve vesznek részt az árvízi védekezésben Leányfalu térségében közel 150 fővel. A tisztjelöltek között a Katasztrófavédelmi Intézet égisze alatt nappali munkarendben tanulók is intenzíven részt vesznek a védekezési feladatokban.

A tisztjelöltek a teljes munkafolyamatban támogatják a védelmi munkát, vagyis a homokzsákok megtöltése mellett a védművek kialakításán is dolgoznak. Előreláthatólag egész hétvégén folytatódnak a munkálatok, hiszen az árvíz elleni védekezés mindannyiunk feladata.

Az NKE Víztudományi Karának hallgatói, oktatói és munkatársai a bajai Petőfi-sziget nyugati oldalán segítettek ellátni az árvízvédelmi feladatokat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem is felkészült a Magyar Honvédség árvízvédelemben részt vevő katonáinak elszállásolására és a szükséges támogatás biztosítására, ennek érdekében szállást biztosít részükre a budapesti campuson található Ludovika Arénában.

Zöldszámot hozott létre a kormány az árvízi védekezéssel összefüggésben. A 06 80 204 240-es számon az árvízzel kapcsolatos lakossági információk kérhetők és bejelentéseket is lehet tenni az árvízhelyzettel kapcsolatban, valamint a felajánlásokat lehet tenni.

 

Fotó: Szilágyi Dénes 

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem