NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Tudományos kutatóút a Split-i Egyetemen és a horvát Tűzoltóságnál

Rövid tudományos kutatóúton vett részt 2024. július első hetében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetétől Dr. Pántya Péter tű. alezredes, egyetemi docens a horvátországi Split-i Egyetemen és a horvát tűzoltóság több szervezeténél.

Az Európai Unió nemzetközi kutatói hálózata (Cost Action) által a vegetáció - erdőtüzek hatékonyabb megelőzése és oltását célzó kezdeményezés (European Network on Extreme Fire Behaviour) keretében került támogatásra a kutatóút. Lehetőség nyílt a fogadó Egyetemről Prof. Dr. Ljiljana Seric professzorral asszony szervezésének köszönhetően a két egyetem kapcsolódó tanszékeinek a tűzvédelmi területet érintő jövőbeli közös tevékenységeinek feltárására és a közelmúltban elért egyes eredményeinek megosztására. Az egy hetes időtartamú program tartalmazta továbbá a horvát tűzoltóság rendszerének, elérhető eszközeinek, a kiemeltebb tűzesetek irányítási módjának, valamint a távérzékelés – megfigyelés technikai megoldásainak rendszerét személyesen Josko Grancic úrtól, az országos tűzoltóparancsnok műveleti helyettesétől.

Hasznos tapasztalatokat jelentett a Horvátországban 113 pontra telepített tűzfigyelő kamerahálózat működtetése, a tűzoltósági területbe integrálása és a háttért biztosító szoftveres megoldások megismerése, amelynek feljesztésében a kezdetektől részt vesz a Split-i Egyetem és Seric professzor asszony. Szintén felhasználható tapasztalatokat jelentett a nyári, tűzveszélyes időszakban Horvátországban működtetett közös irányítási pont, ahol a tűzoltósággal közösen, a beavatkozásaikat támogatva együtt lát el szolgálatot a rendőrség, a katonaság és a polgári védelem képviselete, így az ide delegált vezetői jogkörök által igen rövid idő alatt képesek reagálni az egyes szervezetek.

Fotók: Pántya Péter, Ljiljana Seric