NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

„Méltán lehetünk büszkék az új épületre”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új épülete, a Katasztrófavédelmi Intézet Speciális Képzési Központjának alapkőletételére április 23-án került sor a Ludovika Campuson. „A gyönyörű Ludovika Campus Magyarország kormánya másfél évtizedes fejlesztésének eredménye. Jelentősen áldoztunk arra, hogy Józsefváros barnamezősnek számító területe, a lepusztult természeti- és épített környezet  a fejlesztések eredményeként teljesen megújuljon – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója. Az ünnepélyen Orbán Balázs, az egyetem fenntartói jogainak gyakorlója kiemelte: a fejlesztések folytatódnak, ugyanis az Országgyűlés elé kerül az a törvényjavaslat, ami lehetővé teszi, hogy a környéken rossz állapotban lévő ingatlanállomány megújulhasson. „Gondoskodunk azokról, akik a fejlesztésekkel érintett területeken laknak, hogy 21. századi körülmények között élhessenek – hangsúlyozta Orbán Balázs.

„Egy nagy építkezés mindig nagy alkalom arra, hogy az ember vagy közösség álmát egy új életről kövekbe rögzítse” – idézte Németh László író gondolatait köszöntő beszédében Deli Gergely, az NKE rektora. Az építkezés eredményeképp a campus 24 ezer négyzetméteres, hétszintes épülettel bővül, amely két fő részre tagolódik. Fő motívuma az Auditorium lesz, ahol az előadók és a tantermek kapnak majd helyet, a másik tömbben a Katasztrófavédelmi Intézet főépülete helyezkedik el. Deli Gergely hangsúlyozta: „Az intézet megépítése egybeesik egy új campusbővítési projekt, a Nemeskürty István Tanárképző Karhoz kapcsolódó, beruházásokat is magába foglaló Ludovika Gyűrű kialakításával is. Hozzátette: a Katasztrófavédelmi Intézet nélkülözhetetlen lesz a tanárképzés elindítása során, annak infrastrukturális alapját adja majd. E mellett, az építkezés részeként megújul az Orczy-park és az Illés kút is.  „Méltán lehetünk büszkék az új épületre” –fogalmazott Deli Gergely, megemlítve, hogy Európában egyedülálló módon, az épületegyüttes az oktatási feladatokhoz szükséges tantermek és adminisztrációs irodai funkciók mellett szakkabinetekkel, működő tűzoltósággal, pszichikai gyakorlópályával, tűzvédelmi laboratóriummal, 200 fős  kollégiummal és sportkomplexummal is rendelkezni fog, így speciális, modern környezetben tanulhatnak majd a jövő katasztrófavédelmi szakemberei.

Az eseményen Orbán Balázs és Deli Gergely mellett Korim Balázs, az NKE főtitkára, Rósa Henrik, a campus főigazgatója és Deák Gábor, a kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. elnöke időkapszulát helyezett el, amely a Katasztrófavédelmi Speciális Központ koncepciótervét, a Nemzeti Hitvallást, valamint a Katasztrófavédelmi Intézet 2024. évi oktatási portfólióját és az intézmény szervezeti struktúrájának dokumentumát tartalmazza.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágy Dénes

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem