NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Vöröskeresztes gyakorlaton vehettek részt a Katasztrófavédelmi Szakkollégium tagjai

A Magyar Vöröskereszt által a Papp László Sportarénában megrendezett logisztikai felkészítési gyakorlaton és előadáson vehettek részt a Katasztrófavédelmi Szakkollégium tagjai 2024. március 27-én és 28-án.

A szakkollégium tagjai betekintést kaphattak az idei NATO által megrendezésre kerülő egészségügyi gyakorlatra való felkészülésbe, továbbá érdekes előadást hallgathattak meg „A pszichoszociális reziliencia fejlesztésének lehetőségeiről a katasztrófák és krízishelyzetek érintettjeinél” címmel.

A tisztjelölteket Dr. Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője és Kéri Anikó a Magyar Vöröskereszt operatív koordinátora fogadta és mutatta be a szervezet H-HERO egység által tábori kórházként működő mobil egység felépítését és annak funkcióit. Az egység 2015-ben alakult és azóta számos hazai és nemzetközi bevetésen bizonyította rátermettségét a katasztrófahelyzeti egészségügyi ellátás területén: árvizek, szélsőséges időjárási kihívások és migrációs válság közepette és a járványügyi veszélyhelyzet során egyaránt.

A most felépített mobil kórház 24 óra alatt 100 beteg ellátására képes, legalább két hétig, de szükség esetén akár négy hónapig is tud funkcionálni. A felállított kórház rendelkezik fertőző betegek kezelésére alkalmas részleggel, járó-, fekvőbeteg ellátó részleggel, nőgyógyászati sátorral, triázs sátorral és regisztrációs részleggel is. Az ellátottaknak az egészségügyi ellátás során lehetőségük van pszichszociális segítség kérésre is.

A kétévente megrendezésre kerülő NATO gyakorlaton idén várhatóan 29 ország fog részt venni, de a hazai H-HERO csapat jelenleg az Egészségügyi Világszervezet által támasztott feltételeknek megfelelő minősítésére is készül.

A tisztjelöltek segédkeztek a mobil kórház sátrainak felállításában, a berendezések összeszerelésében is.