NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Épületlátogatás a budapesti MVM Dome multifunkcionális csarnokban

Épületlátogatás a budapesti MVM Dome multifunkcionális csarnokban

A Katasztrófavédelmi Szakkollégium keretein belül 2024. február 22-én Veresné Rauscher Judit a Katasztrófavédelmi Intézet oktatója, mint a budapesti MVM DOME multifunkcionális csarnok felelős tűzvédelmi tervezője épületbejáráson mutatta be az épületet a tisztjelölteknek.

A szakkollégium tagjai a bejáráson megtekintették az épület belső kialakítását, a közönségforgalmi területek mellett az érdekesebb a háttér területeket is. Bejárták a teljes lelátó rendszert és az azokat körbefogó közlekedő területeket. Megtapasztalták a különbséget a felső lelátó meredeksége, belátási viszonyai és az alsóbb lelátók lazább kialakítása között. Megismerkedhettek a mobil lelátó szerkezeti kialakításával és használati lehetőségeivel. A csarnok bejárása során a hallgatók megismerkedtek az épület tervezési folyamataival, a tűzvédelmi specialitásokkal, mérnöki megfontolásokkal és azok hatósági kezelésének lehetséges megoldásaival. Ezzel betekintést kaphattak egy nagy és kiemelt figyelmet igénylő épületnél megtapasztalt sajátosságokba is.

Különleges lehetőség volt, hogy a résztvevők felmehettek a csarnoktér lefedését biztosító rácsostartó rendszerben kialakított szerelő járdákra, amelyben testközelből láthatták az önmagában is 6-8 m magas szerkezeti elemeket és letekinthettek a közel 35 méteres magasságból a pályára, valamint megfigyelhették az építészeti megoldásokat a háttér elrejtésére. A tisztjelöltek megismerkedtek a sportlétesítmények jellemző kialakítására, amely általános és kiemelt területek eltérő pozícionálását és kialakítását jelent nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is. Összehasonlításra került a vezetési pont, a beavatkozási helyiség és a biztonsági központ kialakítása, az azonos és eltérő berendezések valamint azok vészeseti lehetséges felhasználásai.

A program végén a hallgatók online tesztet tölthettek ki a megkapott információk és tapasztalatok alapján. A Katasztrófavédelmi Szakkollégium ezúton is megköszöni az épület üzemeltetés vezetőinek a nyitott és támogató hozzáállást, amellyel fogadták a tűzoltó tisztjelölteket.