NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Elméletből a gyakorlatba, avagy látogatás a MOL Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Kar, Katasztrófavédelmi Intézet, katasztrófavédelem alapképzési szakán tanuló harmad-, és első évfolyamos tisztjelöltek és hallgatók 2024. február 14-én a tantárgyi tematikára épülő gyakorlati foglalkozás keretein belül, üzemlátogatáson vettek részt a MOL Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában.

A hallgatókat az Intézet egykori iparbiztonsági szakirányos hallgatója, Raffai Zsófia tűzvédelmi és folyamatbiztonsági szakértő fogadta. Egy rövid munkavédelmi előadást követően Hajagos Henrik, folyamatbiztonsági szakértő, Process Safety Management (PSM) folyamatbiztonsági szervezetével kapcsolatos ismertanyagot felölelő előadását hallgathatták meg a látogatók. Előadásában kitért a korábbi vegyipari katasztrófákra, a PSM fogalmára, a DuPont kérdéslistára és a PSM kerék fontosságát is hangsúlyozta, valamint részletesen bemutatta annak egyes elemeit is.

A következő előadást Proity András Zoltán, szakmai képzésekért felelős oktató tartotta, aki prezentációjában bemutatta a MOL Csoportot, valamint a mintegy 950 hektárnyi területen elhelyezkedő százhalombattai Dunai Finomítót is. A jelenlévők számos statisztikai adattal is gazdagodhattak, minthogy a Finomító évente mintegy 7,6 Mt kőolajat dolgoz fel, de a Finomító idővonalába is betekintést nyerhettek, ahol például részletes bemutatásra kerültek a 2020-as évet követő tervek is, úgy, mint a petkemizáció, körkörös gazdaság, CO2 semlegesítés, vagy éppen a zöldhidrogén.

A látogatás utolsó szakaszaként a hallgatók bejárták a Finomító területét, megismerve annak egyes üzemeit és azok feladatait.

Az üzemlátogatáson szerzett tapasztalatokat a hallgatók beépíthetik tudományos diákköri dolgozataikba, szakdolgozataikba, illetve tanulmányaik befejezését követően hasznosíthatják majd a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet tagjaként is.