NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Szakmai bemutatón vettek részt a katasztrófavédelmi mesterképzés hallgatói

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetében a mesterképzési szakon (MSc) tanuló elsőéves hallgatók a tantárgyi tematikának megfelelően 2024. február 08-án szakmai látogatást tettek a Gamma Műszaki Zrt.-nél.

Az Iparbiztonság 1. tantárgy keretében előadásokat hallgattak meg többek között az ABV méréstechnikai megoldásokról, amelynek során bemutatásra kerültek a vegyi, biológiai, nukleáris és radiológia területen a katasztrófavédelemnél rendszeresített mérőeszközök a kézi és a telepített kialakításoknak megfelelően.

Megismerkedtek a hallgatók a lakosság védelmét biztosító Monitoring és Lakossági Riasztó (MoLaRi) rendszernek és a Radiológiai Távmérő Hálózatnak (RTH) a felépítésével, működésével és berendezéseivel, illetve azoknak az iparbiztonság területén történő alkalmazásával.

Az előadásokat Dr. Petrányi János a Gamma Műszaki Zrt. tudományos igazgatója tartotta, aki körbe is vezette a hallgatókat az üzemben, bemutatva a katasztrófavédelmi és katonai termékek gyártásához, fejlesztéséhez és szervizeléséhez szükséges infrastruktúrákat és munka környezetet. A látogatás során a hallgatók a termékek teszteléséről, műszerek kalibrálásáról, szűrőbetétek vizsgálatáról is átfogó képet szereztek.

A szakmai bemutatókon szerzett információkat a hallgatók a tanulmányaik befejezését követően a katasztrófavédelmi vezetői beosztásokban is kiválóan hasznosítani tudják.