NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Végzős tűzoltó tisztjelöltek látogatása a Sziklakórház Atombunker Múzeumban

A regisztrációs hét keretében, 2024. január 31-én látogatást tettek az NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet végzős tisztjelöltjei a Sziklakórház Atombunker Múzeumban. A látogatáson a tisztjelöltek a kiállítás megtekintése mellett szakmai előadásokat is meghallgathattak a múzeum történetéről, illetve a polgári védelem fejlesztési szakaszairól.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt található több mint 2300 m²-es létesítmény, amelyet a második világháború alatt és az 1956-os forradalom idején is használtak. A hidegháború alatt LOSK 0101/1 jelzéssel szigorúan titkos objektum, úgynevezett „légoltalmi szükségkórház” volt. A titkosítás feloldása után, 2008-ban nyílt meg civil látogatók számára. Az objektumban Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása mutatja be a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését, emellett megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései is.

A tisztjelöltek Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornok KVI mb. intézetvezetője és Tatai Gábor múzeumigazgató együttműködésének köszönhetően, a látogatás keretében tartalmas, filmvetítéssel egybekötött előadást hallgattak meg a létesítmény főmérnökétől Dégi Tamástól. A főmérnök előadásában bemutatta a kórház történetét, műszaki-építészeti kialakítását, a második világháborús működését, személyzetének hősies helytállását, a kétpólusú világrendszer időszakában vezetési pontként történő működését. A tájékoztató után a hallgatók tárlatvezetés keretében ismerkedhettek meg a létesítmény földalatti elemeivel, a korábbi sziklabarlangokból kialakított és a háborús időszaki körülményeknek megfelelően berendezett kórtermekkel, műtőkkel, az orvosi felszerelésekkel, a közösségi és kiszolgáló helyiségekkel, továbbá a korabeli ügyeleti szolgálati elemekkel.

A múzeum előadótermében a tisztjelölteket kísérő Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy „A polgári védelem helye, szerepe a modern katasztrófavédelemben, a polgári védelem fejlesztési szakaszai” címmel tartott előadást, amelyben kitért a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény polgári védelmi kötelezettséget és gazdasági és anyagi szolgáltatást szabályozó rendelkezéseire és a fegyveres összeütközés időszakában végzendő polgári védelmi feladatokra is.

A ma rangos múzeumként működő korábbi egészségügyi mélylétesítmény megtekintése lehetőséget biztosított a hallgatók számára a fegyveres összeütközés időszakában a lakosságvédelem, a lakosság oltalmazási feladatok, az ilyenkor ellátandó egészségügyi és kórházi szaktevékenységek megismerésére. A látottak szorosan kapcsolódtak a katasztrófavédelem, a polgári védelem elméletéhez és gyakorlatához.