NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Szakmai bemutatón vettek részt a tűzvédelmi mérnök hallgatók

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának Katasztrófavédelmi Intézete által szervezett tűzvédelmi mérnöki alapképzési szakon tanuló első és másodéves hallgatók szakmai bemutatón vettek részt a Schrack Seconet Kft. telephelyén 2024. január 29-én.

A Schrack Seconet Kft. már a képzés indulásánál jelezte együttműködési szándékát a hallgatók szakmai gyakorlatába való bekapcsolódása terén és ennek keretében lehetőséget nyújt a jövő tűzvédelmi mérnökeinek, hogy testközelből megismerkedhessenek a beépített automatikus tűzjelző berendezések világával.

Kiemelt jelentőségű, hogy a hallgatók a szakmai gyakorlatuk során megismerkedhessenek a mérnöki tevékenység egyes területeivel, rálátásuk legyen a szakmát képviselő legnagyobb márkákra, hogy mikor kézhez kapják a diplomájukat, naprakész ismeretekkel rendelkezzenek, illetve már tisztán lássák milyen lehetőségeik vannak az elhelyezkedésre az egyes szakterületeken.

A bemutató óra keretében sor került a vállalat történetének és felépítésének bemutatására, majd a beépített tűzjelző berendezések aktuális szabályozási hátterének rövid ismertetésére, az engedélyeztetés folyamatának és a berendezések életútjának szemléltetésére. Ezt követte a rendszerek felépítése, termékek bemutatása, és a bennük rejlő alkalmazási lehetőségek, előnyök.

Kiemelésre kerültek a legújabb technológiák, melyek már a tűzjelző rendszerek esetében is megjelentek, mint például a felhő alapú szolgáltatások, melyek számos lehetőséget nyújtanak mind a felhasználók, a megrendelők, az üzemeltetők számára, mind a telepítést és üzembehelyezést végző szakembereknek.

Az előadások végén gyakorlati bemutatót tartottak a cég munkatársai, amely során a különböző működési elvű érzékelők (füst-, hő-, láng-, CO- és aspirációs érzékelők) aktiválása valósult meg, illetve bemutatásra került a SecoLOG IP tűzjelző-bevetésirányító rendszernek és a tűzjelző központoknak a működése.

A nappali képzésben részt vevő hallgatók a sokrétű és komplex ismereteket igénylő tűzvédelmi mérnöki tevékenység egyik jelentős szakmai területével ismerkedhettek meg és a megszerzett információkat a későbbi, beépített tűzjelző rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó tanulmányaik során kiválóan tudják majd hasznosítani.