NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Rendvédelmi napokon vett részt a Katasztrófavédelmi Szakkollégium

A szakmai bemutatók mellett színes művészeti programokkal immáron tizenhatodik alkalommal került megrendezésre a Kőbányai Rendvédelmi Napok szeptember 2-3 között, amelyen több mint ötven kiállító szervezet, köztük a Katasztrófavédelmi Intézet Katasztrófavédelmi Szakkollégiuma is részt vett.

Az Óhegy parkban megrendezésre került két napos rendezvény több ezer látogatót mozgatott meg, amelynek keretében szinte valamennyi rendvédelmi szervezet és a Magyar Honvédség is bemutatkozott látványos statikus és dinamikus programokkal. Mindkét napon gyerekzenekarok szórakoztatták a legkisebbeket, szombat délutántól pedig változatos könnyűzenei koncertek mellett hagyományőrző programokkal is találkozhattak a látogatók.

A megnyitón ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a néhai Dr. Sztanek Endre ny. pv. ezredesről, akinek 80. születésnapja alkalmából Dr. Endrődi István ny. tű. ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke Díszoklevelet adott át a Dr. Sztanek Endre Alapítványnak. A Díszoklevelet D. Csonka Ágnes vette át, aki Letákné Szabó Editnek Dr. Sztanek Endre Emlékérmet adott át 15 éves lelkiismeretes pedagógiai tevékenységéért.

A Készenléti Rendőrség és az Országgyűlési Őrség bemutatója mellett nagy sikert aratott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság programja is, ahol a gyermekek számára lehetőség volt a gépjárműfecskendő megtekintésére, tálcatűz oltására, valamint a habgenerátorral készült habfürdőben történő lubickolásra is.

A Katasztrófavédelmi Szakkollégium sátránál a középiskolás korosztály megismerkedhetett a Katasztrófavédelmi Intézet képzéseivel, valamint a Szakkollégium fő tevékenységével. A rendezvény második napja főzőversennyel kezdődött, majd a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Fegyház és Börtön, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dinamikus bemutatóit is megtekinthették az érdeklődők. A nagy érdeklődést kiváltó roncsvágás látványos sikeréhez, az egyetemükön működő Katasztrófavédelem Szakkollégium aktív tagja, Bata Luca Hanga tűzoltó tisztjelölt hallgató járult hozzá, aki sérültet játszott a roncsvágási munkálatok idején.

A rendezvény mindkét napján aktív szerepvállalással segítette a kiemelt esemény sikeres lebonyolítását Dr. Teknős László tű. őrnagy, a Katasztrófavédelmi Intézet adjunktusa. A rendezvény építési munkálataiban a tisztjelölti állomány munkáit Almási Csaba tű. őrnagy, tanársegéd koordinálta.

A rendezvényen részt vett Gulyás Ádám, Füri Bálint, Soltész Csenge, Balogh Barbara, Kozma András, Bari Debóra, Gál Barnabás, Kovács Ákos, Nováki Tamás, Kasza Simon, Kovács Dóra, Bodó Balázs, Magyar Botond, Lőrincz Levente, Fehér Gellért, Szarvas Bianka, Papp Réka, Zupkó Bianka, Esztergályos Gréta, Dicső Zoltán, Süle Zsombor, Füle GergőBata Luca tűzoltó tisztjelölt hallgató.

Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Intézet megbízott intézetvezetője a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy a rendvédelmi szervekkel történő aktív kapcsolattartás kiemelt cél a tisztjelöltek felkészítésében, és a rendvédelmi szocializáció megszilárdításában.

Szöveg és fotó: Dr. Teknős László tű. őrnagy - NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet