NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Záróvizsgák a Katasztrófavédelmi Intézetben

Június ötödikén megkezdődtek a záróvizsgák a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetében. Az idén kilencvennyolc hallgató adhat számot a katasztrófavédelem alap- és mesterképzésén megszerzett tudásáról.

A záróvizsga két részből áll: először az adott vizsganapra bejelentkezett hallgatók megvédik a szakdolgozatukat, bemutatják az előzetesen elkészített előadásukat, majd válaszolnak a bizottság tagjai által feltett kérdésekre. Ezt a komplex szóbeli vizsga követi, amelynek során a hallgatók a szakirányon meghatározott záróvizsga-tantárgyak témaköreiben megszerzett felkészültségükről adnak számot. A hallgató minden tantárgyból egy-egy tételt húz, majd rövid kidolgozási időt követően szóban ismerteti válaszait. 

Ebben az évben összesen tizenöt nappali tagozatos hallgató jelentkezett záróvizsgára. Közülük heten iparbiztonsági, öten katasztrófavédelmi műveleti szakirányon tanuló tisztjelöltek, mellettük három civil, iparbiztonsági szakirányon tanuló hallgató vizsgázhat az intézetben. A nappali tagozatos hallgatókkal párhuzamosan június 8-ig negyvenkét, a katasztrófavédelem alapképzési szak iparbiztonsági, katasztrófavédelmi műveleti és tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányon levelezős munkarendben tanuló hallgató is záróvizsgát tesz. 

Június hetedikén és nyolcadikán negyvenegy, mesterképzésben részt vevő hallgató ad számot majd a katasztrófavédelmi vezetői oklevél megszerzéséhez szükséges tudásáról. A mesterképzés záróvizsga-bizottsági elnöke dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, megbízott intézetvezető, a grémium pedig a tanszékek vezetőiből tevődik össze. A záróvizsgák megnyitóján az intézetvezető elmondta, hogy a katasztrófavédelem képzései során szerzett magas szintű ismeretek biztosítják a végzősök számára az új típusú kihívásokra való megfelelő felkészültséget.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság