NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Tanárait, oktatóit ünnepelte a katasztrófavédelem

Pedagógusnap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak a katasztrófavédelem tanintézetei. Június 5-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ rendezvényén többen elismerést vehettek át eddig végzett munkájuk eredményeként.

Magyarországon 1952 óta június első vasárnapján ünnepeljük pedagógusainkat. Ebből az alkalomból június 5-én, hétfőn ünnepélyes keretek között köszöntötte a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pedagógusait Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálatának vezetője. A rendezvényen részt vett dr. Kovács Gábor rendőr vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának dékánja, dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet megbízott intézetvezetője és Ördög István tűzoltó ezredes, a BM OKF Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont főosztályvezetője.

„Egyszerre lenni tanárnak és tűzoltónak, a két hivatást ötvözni hatalmas felelősség és összetett feladat, egyszerre megtiszteltetés és végtelen kihívás.” – kezdte Pedagógusnapi köszöntő beszédét Kirov Attila tűzoltó alezredes, a KOK tűzoltási és mentési szakcsoportvezetője. Úgy fogalmazott, hogy „Abban a szerencsés helyzetben van a katasztrófavédelem, hogy az alapképzéstől az egyetemi képzésen keresztül a tudományos fokozat megszerzését is felkészült, a szakmát és az oktatást magas szinten képviselő kollégáktól tanulhatnak a hallgatók. Ennek letéteményese a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet. Az oktatási központ és a katasztrófavédelmi intézet közötti szoros együttműködés eredményeképpen az egyetemen végzett hallgatók valamennyi szükséges felkészítést megkapják ahhoz, hogy hivatásos tiszti pályafutásukat felkészülten kezdhessék meg.” Ünnepi beszédében felidézte egykori diákéveit és tanárként személyes motivációit, kötődését az oktatáshoz. A pedagógusi munka fontosságáról úgy fogalmazott, erre a munkára egyre nagyobb felelősség hárul ebben a felgyorsult, digitalizált, újfajta kihívásokkal szembenéző világban. Kitért a tanár-diák közötti bizalmi kötelékre, amellyel nemcsak a képzésben résztvevők céljainak elérését lehet elősegíteni, hanem jó esetben pozitív élményt és emlékeket adhatunk egymásnak. Végezetül megköszönte a pedagógustársak alázatos munkáját, amelyhez a továbbiakban minden tanár kollégának erőt, egészséget kívánt.

A köszöntőt követően ünnepi elismerések átadására került sor, ezeket Vietórisz Ágnes humánszolgálat-vezető és Müller Róbert tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatója adott át.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Pedagógusnap alkalmából tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Nyirádi Hajnalka tűzoltó alezredesnek, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzvédelmi és Hatósági Szakcsoport szakcsoportvezetőjének, miniszteri emléktárgyat adományozott Koncsik Géza tűzoltó törzszászlósnak, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Műszaki Szakcsoport szakoktatójának és dr. habil. Kerekes Zsuzsannának, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet egyetemi docensének. Az érintettek az elismeréseket a Belügyminisztérium központi ünnepségén vették át. 

Müller Róbert tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatója dicséretben részesítette Fekete Szabolcs tűzoltó századost, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzvédelmi és Hatósági Szakcsoport kiemelt főtanárát, Leitner Béla tűzoltó századost, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzoltási és Mentési Szakcsoport kiemelt főtanárát, Orbán Judit tűzoltó századost, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tanulmányi Osztály kiemelt főelőadóját és Fekete Zoltán tűzoltó törzszászlóst, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzoltási és Mentési Szakcsoport szakoktatóját.

A Katasztrófavédelem Központi Zenekara kvintettjének ünnepi műsora után, az ünnepség zárásaként dr. Kovács Gábor rendőr vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának dékánja gratulált az elismerésben részesülteknek és megköszönte a BM OKF, a KOK és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közti hatékony együttműködést. Kiemelte, hogy a rendvédelmi oktatási intézményekből kikerült felkészült szakemberek is hozzájárulnak Magyarország biztonságához.

Fotó: Szabó Gabriella (BM), Molnár Máté (KOK)

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság