NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Katasztrófavédelmi bemutatók a Ludovika Fesztiválon

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem idén is megtartotta a Ludovika Fesztivált, amelynek résztvevői május 11-13. között szabadegyetemi előadásokon találkozhattak a katasztrófavédelem képviselőivel. A szombati családi napra a tűzoltók és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság is érdekes programokkal és látványos bemutatókkal készült.

Csütörtökön kezdetét vette a Ludovika Fesztivál, ahol a Katasztrófavédelmi Szakkollégium gondozásában Leczky Sarolta „Életmentés négylábon” című szabadegyetemi előadása kapta az egyik legnagyobb figyelmet. A tűzoltó főtörzszászlóst kutyája, Karma is elkísérte, aki augusztusban első helyezett lett romkutatásban a Mentőkutya Világbajnokságon.

Dr. Teknős László tűzoltó százados, a „Mit kell tudnod a szélsőséges időjárásról? Készülj fel!” című előadásában az éghajlatváltozással kapcsolatos tendenciákat és hatásokat elemezte.

A pénteki napon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről Szarka Zsolt tű. alezredes, a veszélyhelyzet-kezelési főosztály helyettes vezetője, Kozma Imre római katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, valamint Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese tartott érdekfeszítő előadást „A menekültválság kezelése a gyakorlatban” címmel. A beszédeket dr. Varga Réka, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékánja moderálta.

Az úgynevezett száznapos ünnepség a tisztképzés lezárásának fontos mérföldköve, hiszen éppen száz nappal előzi meg az augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatást. A szombati családi napon az érdeklődők betekintést nyerhettek a Magyar Honvédség múltjának, jelenének és jövőjének életébe, megnézhették a különböző rendvédelmi szervek – köztük a katasztrófavédelem – statikus és dinamikus bemutatóit, valamint azt is, hogyan végeznek el a tűzoltók egy műszaki mentést. A résztvevőknek lehetőségük adódott közelebb kerülni a katasztrófavédelmi mobil labor speciális felszereléseihez is.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a tűzmegelőzési sátor melletti oltófallal, tálcatűzoltási lehetőséggel várta a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A résztvevőknek lehetőségük volt apró ajándéktárgyakért tesztelni tűzvédelmi ismereteiket, vízsugárral célba lőni, kockakirakóval játszani, papír tűzoltóautót készíteni, valamint az OTB kabalafigurájával, Szikra Marcival közös képet készíteni. A fesztiválon megtekinthető volt Telek Bence tűzoltóruha és tűzoltójelvény magángyűjteménye is.

A műszaki mentési bemutatót Dr. Rácz Sándor tűzoltó őrnagy, az NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék adjunktusa moderálta.

A rendezvényt a Katasztrófavédelmi Központi Zenekarának koncertje zárta.

Fotó: Szilágyi Dénes NKE