NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

„Energiadús” előadás a Katasztrófavédelmi Szakkollégiumban

2023. május 2-án az energiabiztonság, zöld átállás, dekarbonizáció, energiatárolás voltak azok a témák, melyet Dr. Teknős László tűzoltó százados vett górcső alá a Katasztrófavédelmi Szakkollégium tagjaival.

Az interaktív előadáson Teknős László elmondta, hogy napjaink környezetpolitikájának szerves részét képzik az olyan témák, mint a karbonsemlegesség, dekarbonizáció, erőforrás-hatékonyság, körforgásos gazdaság, fenntartható fogyasztás és termelés, földgáz függőség, energiaválság, energiamix, energiatárolás, akkumulátorgyártás.

A százados olyan kérdéseket elemzett előadásában, mint, hogy a gazdasági növekedési igényekhez lesz-e elegendő nyersanyagforrásunk? A környezetpolitikára miként hathat a geopolitika? Az orosz-ukrán konfliktus hogyan befolyásolja a Párizsi Megállapodásban foglaltakat? Az energia tárolási technológiákat tekintve (mechanikus, elektrokémiai, elektromos, kémiai, termikus) az akkumulátoroknak mekkora szerep jut a többihez képest?

Teknős László az érdekfeszítő prezentálásában elemezte az energiapolitikai szempontú politikai és vállalati szintű döntéshozatalok gazdasági és társadalmi tartalmait, a globális versenypiacra gyakorolt hatásokat. Bemutatta a környezetpolitika főbb mérföldköveit, a mértékadó világkonferenciák, csúcstalálkozók eredményeit, az önkéntes nemzeti vállalások teljesítésének aktuális állapotát, az európai energiapolitika új fókuszpontjait, stratégiai kérdéseit. Infógrafikák és ábrák segítségével ismertette a magyarországi bruttó villamosenergia-termelés jelenlegi helyzetét, az atomenergia szerepét, az ipari és háztartási energiafogyasztás aktuális jellegét és várható ütemrendjét. Közösen tanulmányozták az ENSZ-EGB jelentéseket, Párizsi Megállapodást, Európai Zöld Megállapodást, EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerét, „Irány az 55%!” intézkedéscsomagot, Új Nemzeti Energiastratégiát, Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, Nemzeti Biztonsági Stratégiát, Nemzeti Energia- és Klímatervet, Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet.

A Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék oktatója kitért a környezetpolitika és az akkumulátorok kapcsolódási pontjaira. A hallgatókkal közösen keresték arra a választ, hogy az akkumulátorok túlértékelt zöld célokat szolgálnak-e, vagy azok inkább rendkívül energiaigényes szennyező megoldások, vagy technológiai értelemben az emberiség életszínvonalának hosszútávú biztositékai, esetleg a karbonsemlegesség felé vezető út dekarbonizációs küldetésének szerves része? 

Az előadás színesítése érdekében a hallgatók kérdőívet töltöttek ki, melynek eredményeit valamennyi kérdés esetén közösen értékelték ki. Kitértek a karbonsemlegességet leginkább támogató energiatárolási technológia megvitatására, a globális energiaellátás jelenlegi és jövőbeli lehetőségeire, az akkumulátorok és a napelemek tűzbiztonsági kockázataira, az alternatív meghajtások katasztrófavédelemben betöltött szerepére.

Az interaktív előadáson részt vett a Rendvédelmi Tagozat kiképzője Horváth Zoltán tű. őrnagy, aki elmondta, hogy a százados által választott téma rendkívül aktuális és szakmai oldalról tekintve nagyon jelentős. A téma katasztrófavédelmi szempontú kutatására hívta fel a figyelmet, illetve tudományos diákköri tevékenység részeként kutatásra invitálta a hallgatókat.