NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Törökországi előadó érkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetébe a Ludovika Scholars Program keretében

2023. március 27- 31-ig Dr. Selman Salim KESGIN a Törökországi Vörös Félhold Akadémia kutatási koordinátora, az Ankarai Társadalomtudományi Egyetem oktatója látogatott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre a Ludovika Scholars Program keretén belül.

A vendéget március 27-én délután a Ludovika Főépületben elsőként Prof. Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntötte. Másnap Prof. Dr. Kovács Gábor r. vezérőrnagy a Rendészettudományi Kar dékánja és Dr. Mészáros Bence r. ezredes, a Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese fogadta.

Ezt követően Dr. Selman Salim Kesgin úr ellátogatott a Katasztrófavédelmi Intézethez a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusra, ahol találkozott Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornokkal, az intézet megbízott vezetőjével.

A törökországi előadó március 29-én a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson a 12. épület, Lejtős 2. termében egy nyilvános előadást tartott Earthquake in Turkey, the impacts and experiences (Földrengés Törökországban, hatások és tapasztalatok) címmel a nagy létszámban jelen lévő katasztrófavédelem szakos tűzoltó és az érdekes téma okán csatlakozó honvéd tisztjelöltek számára. Ezt követően a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói egy angol nyelven folyó kötetlen konzultáció formájában kaptak lehetőséget kérdéseik feltevésére és szakmai beszélgetésre vele.

Március 30-án délelőtt Dr. Kesgin egy munkabeszélgetésen is részt vett a Katasztrófavédelmi Intézet konferenciatermében az intézeti oktatókkal. Témájában a török és magyar gyakorlati katasztrófavédelmi tevékenységek összehasonlítása a nemrégen bekövetkezett törökországi, igen súlyos földrengés kapcsán végzett tevékenyégeiről. Feltárásra kerültek a jövőbeli együttműködési lehetőségek az oktatás és tudományos kutatás terén.

Fotó: Dr. Ambrusz József tű. ezredes,  Dr. Pántya Péter tű. alezredes, Dr. Teknős László tű. százados (NKE RTK KVI)