NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Közvetlen élményalapú előadás a törökországi földrengésekről a Katasztrófavédelmi Intézetnél

2023. március 29.-én a Ludovika Scholars Program keretén belül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézeténél tartózkódó Dr. Selman Salim KESGIN, aki a Törökországi Vörös Félhold Akadémia kutatási koordinátora, valamint az Ankarai Társadalomtudományi Egyetem oktatója előadást tartott a törökországi Kahramanmaraş földrengések hatásairól és helyszíni tapasztalatairól.

Az Earthquake in Turkey, the impacts and experiences című előadáson – a nagyszámú hallgatóközönség érdeklődése mellett – részt vett a Katasztrófavédelmi Intézet teljes hallgatói és oktatói állománya és az érdekes téma okán a csatlakozó honvéd tisztjelöltek is.

Dr. Selman Salim Kesgin az előadásában bemutatta a törökországi jellemző veszélyeket, amelynek keretén belül részletesen ismertette az ország földrengés és egyéb katasztrófa-veszélyeztetettségét. Ezt követően a kahramanmarasi földrengés pusztításának mértékét, a keletkezett károk nagyságát, az országhatáron átnyúló humanitárius segítségnyújtást, valamint a lakosságvédelmi intézkedéseket is ismertette. Az előadásában külön kiemelte a HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet odaadó segítségnyújtását, akiknek a munkáját ismételten megköszönte.

Az előadást követően a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói állományának Dr. Kesgin közvetlen konzultáció formájában lehetőséget biztosított kérdések feltevésére is. A hallgatói állomány a megközelítőleg másfél órás angol nyelven folyó konzultáció alatt számos kérdést intézett az előadó felé, aki minden feltett kérdésre részletes, kimerítő válasszal szolgált.

Az eseményeken a Katasztrófavédelmi Intézet teljes tűzoltó tisztjelölti hallgatói és jelenlévő oktatói állománya olyan ismereteket szerzett, amely a későbbiekben az oktatás és a tudományos kutatások területén is közvetlenül hasznosítható.

Fotó: Dr. Teknős László tű. százados (NKE RTK KVI)