NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Szakmai látogatás az Országos Vízügyi Főigazgatóságon

Színvonalas és érdekes szakmai látogatáson vettek részt az NKE RTK katasztrófavédelmi Intézet harmadéves, katasztrófavédelmi műveleti szakirányos hallgatói 2023. március 21-én Országos Vízügyi Főigazgatóság székhelyén. 

A Katasztrófavédelmi Intézettől érkezett hallgatókat és kisérő oktatójukat az Országos Vízügyi Főigazgatóság Stratégiai Osztály képviseletében Csorbák Erika osztályvezető asszony fogadta, továbbá a látogatókat külön köszöntötte Dobó Kristóf az Árvízvédelmi Főosztály főosztályvezetője, Dr. Antal Örs az Árvízvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettese, Dr. Hegedűs Hajnalka Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály osztályvezetője, Belovai Tamás, árvízvédelmi referens.

A köszöntőkkel egybekötött rövid bemutatkozások után Csorbák Erika osztályvezető asszony bemutatta az aulában kiállított tárgyakat, az információs táblákat, paneleket. A szakmai előadások helyszínét az Országos Műszaki Irányító Törzs operatív terme biztosította.

A szakmai nap első előadását Dobó Kristóf az Árvízvédelmi Főosztály főosztályvezetője tartotta meg, aki a magyarországi árvízi veszélyeztetettség mellett a hullámterek sajátosságairól is beszámolt. Színvonalas előadásában kitért a Nemzeti Vízstratégia egyes elemeire, a vízmegtartás jövőbeli fejlesztési kérdéseire, a differenciált árvízvédekezés stratégiai helyzetére. Felhívta a figyelmet a lokalizációs tervek szükségességére, illetve a drónok alkalmazásának és az öntözésfejlesztés növekvő szerepére.

A következőkben, Belovai Tamás, árvízvédelmi referens tartott részletes beszámolót az OVF műszaki ügyeletéről, a vízügyi információs rendszerekről. Az előadó kiemelt figyelmet fordított a Vízkárelhárítási, védekezési Információs Rendszer (VIR) árvízvédelem, belvízvédelem, vízhiány, operatív modulokra és a vízkárelhárítási események kezelésének ismertetésére. Bemutatta az egyes védekezési készültségek általános és speciális jellemzőit, a tavalyi aszályos időszak vízügyi kihívásainak kezelését, a jövőbeli fejlesztési lehetőségeket.

A harmadik előadás a hazai vízminőségvédelembe vezette be a hallgatóságot. Dr. Hegedűs Hajnalka Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály osztályvezetője ismertette a hazai jogszabályi hátteret, az elmúlt évek statisztikai adatait, majd a 2020-ban bekövetkezett szigetszentmiklósi olajszennyezésen keresztül bemutatta a vízügy és a társszervek közös védekezési tevékenységeit, a helyreállítás körülményeit, nehézségeit, a megtett erőfeszítéseket, munkálatokat.  

Az NKE katasztrófavédelmi Intézet részéről, Dr. Teknős László tű. százados kísérte a hallgatókat, aki az eseményen elmondta, hogy az aktív interakciók alapján mindenképpen hasznos és fontos mozzanata volt a szakmai látogatás a hallgatók ismereteinek bővítéséhez, a jövőbeli felelős tiszti beosztásuk hatékonyabb végzéséhez.

Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornok, mb. intézetvezető a szakmai látogatással kapcsolatban elmondta, hogy az évekre visszanyúlú eredményes együttműködést továbbra is kiemelten fogja kezelni az intézet vezetése, a hallgatók kompetenciáinak és szakmai ismereteinek bővítése céljából támogatja és javasolja további tancsoportok bevonását a szakmai látogatásokba.

Fotó: Csorbák Erika Országos Vízügyi Főigazgatóság és Dr. Teknős László tű. százados, NKE RTK katasztrófavédelmi Intézet