NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia

2023. március 14-én Dr. Ráth Tamás nyugállományú mérnök ezredes folytatta a Katasztrófavédelmi Szakkollégium keretein belül megkezdett előadássorozatot „A Kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia” címmel.

„A világ legjelentősebb módon fejlődő hadszíntere a kibertér és az ennek a hadviselési formának nagy ráhatása van a katasztrófavédelemre is” – kezdte előadását az ezredes. Mint elmondta, a digitális forradalom a hadviselést is gyökeresen átalakította. Az előadó kitért a kiberbiztonság, a kiberhadviselés jellemzőire, az adathalász vírusok és szoftverek és az ezek elleni lehetséges védekezés számos formájára. Az előadó hangsúlyozta az újra felbukkanó kibertámadásokkal kapcsolatosan, hogy az ilyen típusú „incidensek” komoly fenyegetést jelentenek nem csak a gazdasági szereplők, de a biztonság fenntartására is.

Az előadás második részében a mesterséges intelligencia létrehozásának okaival, fejlesztésével és alkalmazásával ismerkedhettek meg a tisztjelöltek. A prezentáció során a hallgatóság megtudhatta, hogy mi a mesterséges intelligencia és milyen felhasználási területei vannak a hadi felhasználásban valamint a civil szférában. Dr. Ráth Tamás részletezte a mesterséges intelligencia jelenlegi és lehetéséges jövőbeni felhasználási köreit a képfeldolgozáson keresztül az orvosi felhasználáson át egészen a fúziós erőművek vezérléséig.