NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

55 fő, 2 kutya, 6 műveleti nap, 17 megmentett élet

A február 6-i, a Richter-skála szerint 7,8 erősségű törökországi földrengés áldozatainak segítséget nyújtó „elitalakulat”, a HUNOR Mentőszervezet törökországi mentési tevékenységéről és a parancsnoki munka kihívásairól beszélt Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, címzetes egyetemi docens a Ludovika Szabadegyetemen. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kar (RTK) Katasztrófavédelmi Intézetének oktatója szerint a küldetésen parancsnokként szakmai alázatot, bajtársiasságot, másokért való felelősségvállalást, a technikai fejlesztés és innováció, valamint az állandó gyakorlás és képzés fontosságát tanulta meg.

„Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR alapfeladata – a nemzetközi segítségnyújtás mellett – polgári védelmi feladatok ellátása, melyet a mentőszervezet tagjai hivatásos tűzoltókként teljesítenek – hangsúlyozta Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes. A BM OKF főosztályvezetője a HUNOR törökországi tevékenységével kapcsolatban egyebek mellett tájékoztatott a nemzetközi mentési műveletek folyamatáról is. Természeti (vagy ember okozta) katasztrófák esetében az érintett ország a Vészhelyzet-reagálási Koordinációs Központon (ERCC) keresztül kérhet segítséget, Törökország is e központon keresztül fogalmazta meg kérését, melyre azonnal érkezett reagálás. Az Európai uniós polgári védelmi mechanizmus működésbe lépett, a tagállamok segítséget ajánlottak fel, amelyet Törökország elfogadott. A katasztrófát követően a HUNOR Mentőszervezet önkéntesei 2-4 órán belül érkeztek meg a budapesti központba. 88 főt kellett riasztaniuk ahhoz, hogy a szűréseket követően 44 tűzoltó el tudjon indulni a kritikus öt szakmai komponens lefedésével (vezetésirányítás, logisztika, kutatás, mentés, egészségügy).

A 2012-ben létrejött, mára közel 160 főt számláló HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet a hazai katasztrófavédelem elit egysége, hazánk kormányzati mentőcsapata, amely bonyolult műveleti feladatok ellátására képes. A mentőszervezet az ENSZ INSARAG irányelveknek megfelelően „nehéz kutató-mentő” minősítésű, bárhol a világon bevethető. Tagjai speciális mentési képességekkel rendelkeznek, számos esetben küzdöttek az áradó vízzel vagy a rendkívüli időjárás okozta veszélyekkel. A mentőszervezet tagjai arra esküdtek fel, hogy a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezésben bárhol a világon legjobb tudásuk szerint – akár az életük, egészségük kockáztatásával – részt vegyenek, küldetésük során az emberi életet és méltóságot mindenkor tiszteletben tartva, a bajba jutottak szolgálatára legyenek. Az ENSZ INSARAG irányelveknek megfelelő „nehéz kutató-mentő” minősítést a HUNOR 2012-ben és 2017-ben is megszerezte, a csapat 2024-ben tervezi az újraminősítést. A HUNOR Mentőszervezet parancsnoka Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes.

„Egyik katasztrófa sem hasonlítható össze a másikkal” – emelte ki a HUNOR parancsnoka, aki bepillantást engedett a küldetés és a csapatvezetés kihívásaiba is. Dr. Jackovics Péter elmondta, minden esetben alegfontosabb feladatok közé tartozik a küldetésre való felkészülés (információk, adatok, dokumentumok, listák) és előrelátás (eszközök, járművek, lehetséges helyzetek), hiszen a vezetőnek nemcsak arról kell tudnia és tájékoztatást, eligazítást adnia, hogy mi történt, hanem arról is, mikor érkezik vissza a csapat. A parancsnoknak a hazai és nemzetközi szervezetek jelentéseiből való tájékozódás mellett a küldetés előtt különösen fontos a saját, személyes dolgainak elrendezése, mert fejben így válik képessé a csapatvezetésre. Emellett szüksége van több helyettesre és a feladatok kiosztására. A parancsnoknak mindig bíznia kell az állományában, ugyanakkor soha nem szabad elfelejtenie: mindenért egyszemélyben felelős.

„Fontos állomás volt a törökországi segítségnyújtás a HUNOR életében” – emelte ki Dr. Jackovics Péter. „A bevetésre több mint tíz éve, éles helyzetekre való gyakorlati felkészüléssel, a legrosszabb forgatókönyvet feltételezve készült az állomány”. A HUNOR a törökországi katasztrófa bekövetkezése után 21 órával 55 hivatásos fővel (az említett 44 tűzoltóval, a Magyar Honvédség 5 katonaorvosával, és az Országos Mentőszolgálat hat munkatársával), továbbá tizenhat terrorelhárításban dolgozó TEK-es szakértővel, és két személykereső mentőkutyával megérkezett a kárhelyszínre, Antakyába, a Magyar Honvédéség katonai csapatszállító repülőgépével.

Nyolc órás műveleti egységekben, napi 24 órában végezték folyamatosan tevékenységüket, a hat műveleti nap mérlege: tizenhét megmentett élet.

Az NKE RTK oktatója a középvezetők és jövőbeni parancsnokok számára foglalta össze a parancsnoki feladatokat: „Fogalmazz röviden és érthetően! Időben dönts, és a döntésedért vállald a felelősséget! Gondolkozz előre, legyen vezetői stratégiád! Legyél ember és dolgozz a csapatért! Becsüld meg a csapatot! Motiváld az embereket, legyél pozitív! Ellenőrizd vissza a kiadott utasításaidat!” – emelte ki. A HUNOR parancsnoka a közel egy hónapja történt események után elmondta: a napokban tartották meg az akció értékelését, amelynek kapcsán saját magát értékelve úgy fogalmazott: „Parancsnokként a törökországi küldetés kapcsán szakmai alázatot, bajtársiasságot és a vezetői döntés súlyát tapasztalhattam meg. Megtanultam felelősséget vállalni másokért és a küldetésért. Megértettem az utánpótlás felkészítésének jelentőségét, a technikai fejlesztés és innováció, valamint az állandó gyakorlás és tanulás elengedhetetlenségét a sikerhez vezető úton.”

Az érdeklődők a HUNOR tagjaival a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon találkozhatnak április 23-án a Városligetben.

A Ludovika Szabadegyetem előadása az alábbi videóban tekinthető meg:

A Ludovika Szabadegyetem a jövő héten is folytatódik. Március 21-én Tamás Enikő Anna, az NKE Víztudományi Karának egyetemi docense a Török kapcsolatok a vízügyi képzésben címmel tart előadást 18 órakor az Oktatási Központ II. előadójában.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: hirado.hu

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem