Sikeres Nemzeti Minősítő gyakorlaton vettek részt a Katasztrófavédelmi Intézet tisztjelöltjei

Megelőző alkalmazási készenlétbe helyezés elrendelésével indult november 04-én az a két napos gyakorlat, amely során a Budapest Önkéntes Mentőszervezet a megújult Nemzeti Minősítési Rendszernek megfelelően alapvető viharkár-elhárítási tevékenységgel sikeresen tette teljessé szakterületeit. A gyakorlaton több tagszervezet mellett az Operatív Törzs munkájában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálat tagjai is bekapcsolódtak.

A gyakorlat feltételezett helyzete szerint a Főváros és Pest megye területére orkán erejű széllel, jelentős csapadékmennyiséggel előre jelzett viharos időjárás miatt, a várható tömeges káresemények kezelésére került teljes készenlétbe helyezéssel elrendelésre a Budapest Mentőszervezet.

A 2022. november 05-ei gyakorlati napon a káreseményekre kijelölt műveleti egységek kidőlt fák eltávolítását és sérült tető fóliázását hajtották végre két valóságos kárhelyszínen. A kialakításra került Operatív Törzsben a műveletek során elvégzendő műveletirányítási feladatok, valamint a felszámolt kárhelyszínekre vonatkozó adatok összesítése zajlódott.

A sikeresnek megítélt gyakorlat zárásaként Dr. Góra Zoltán tűzltó altábornagy, a BM OKF főigazgatója által aláírt oklevelet Szarka Zsolt tűzoltó alezredes, a minősítő bizottság elnöke adta át Bakai Kristóf Péter pénzügyőr dandártábornoknak, a BMSZ elnökének. Az alezredes záróbeszédében kiemelte, hogy a Szervezeti és Műveleti Irányelv hét szakterület, továbbá három modulárisan működtethető szakterület vonatkozásában határozza meg az alapvető szakmai követelményeket és így a most megszerzett minősítéssel a BMSZ minősítési portfóliója teljessé vált.

A sikeres minősítéshez gratulált Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki záróbeszédében elmondta, hogy a nemzeti minősítési rendszer egységes és magas szintű szakmai követelményeket támaszt a védekezési, mentési feladatokban részt vállaló önkéntesekkel szemben, így a kárhelyszíneken csak a katasztrófavédelem szervezetével együttműködő és képzett önkéntes mentőszervezet tevékenykedhet. Külön megköszönte Dr. Ambrusz József tűzoltó ezredesnek, a Katasztrófavédelmi Intézet megbízott intézetvezetőjének, hogy a vezetésével résztvevő hallgatók aktívan közreműködtek a gyakorlaton.