NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Nyitott szertárkapukkal fogadták a rendészeti tábor diákjait

A „Rendészettudományi Kar Jövője“ című kari feladatterv keretében a belügyi rendészeti ismereteket tanulóknak megszervezett rendészeti tábor hallgatói izgalmas látogatást tehettek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság IX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságán július 27-én, ahol színes szakmai programokkal készültek a szervezők.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös előkészítésében megvalósult látogatás során a diákok tematikus foglalkozások keretében ismerkedhettek meg a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet tűzoltó egységeinek feladataival és felszereléseivel, valamint betekintést nyerhettek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kutyás szolgálata, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor, valamint a Doktor szolgálat feladataiba és alkalmazási lehetőségeibe.

A táborozó diákokat a Rendészettudományi Kar részéről Gombás Tibor r. főtörzsőrmester, a Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék részéről Dr. Rácz Sándor tű. őrnagy kísérte a parancsnokságra, ahol Karas János tű. alezredes, a hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka fogadta és mutatta be a tűzoltólaktanyát, a tűzoltó gépjárműveket, valamint a szakfelszereléseket.

A jó hangulatban zajlott interaktív bemutatók keretében a diákok bepillantást nyertek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiképzett tűzfészekkutató és mentőkutyáinak mentési és kiképzési gyakorlatába. Ezt követően a Katasztrófavédelmi Mobil Labor felszereléseivel és tevékenységével kapcsolatban a KML felkészült munkatársai tartottak izgalmas előadást és bevonták a hallgatókat számos mérési gyakorlatba is. A nap végén a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Doktorszolgálatának speciális felszereléseivel és alkalmazási lehetőségeivel ismerkedtek meg a tábor lakói. A bemutatók nagy sikert arattak a fiatalok körében, különösen a közösen végzett feladatok által kaphattak valóságos képet a mentési feladatokat végzők munkájáról.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője a szakmai látogatással kapcsolatban elmondta, hogy a középiskolás hallgatók számára is fontos, hogy a tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági szakterülethez kapcsolódóan gyakorlatban ismerkedhetnek meg a katasztrófavédelem összetett feladatrendszerének elemeivel, hiszen ez a tapasztalat a továbbtanulás választása során, segítheti a rendészeti pálya melletti tudatos döntést.

Fotó: Gombás Tibor, Dr. Rácz Sándor