NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

A KVI hallgatói is segítették az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt

Mentális és fizikális felkészültségre, küzdelemre, erőre, akaratra és kitartásra volt szüksége annak a száz tűzoltónak, aki teljesítette a TFA (Toughest Fire Fighter Alive) és FCC (Firefighter Combat Challenge) feladatokat tartalmazó versenypályákat a „TFA-FCC HUNGARY-Szombathely”, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen június 17-én. Az idén itt tartották meg a versenyt, amelyen az ország legerősebb tűzoltóját keresték. A verseny rendezésébe a Katasztrófavédelmi Intézet tűzoltó tisztjelöltjei is bevonásra kerültek.

Az ország minden részéből érkeztek a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint a honvédségi állomány női és férfi tagjai is egyaránt, de érkeztek versenyzők Romániából, Horvátországból, Szlovákiából és Ausztriából is. A verseny megnyitóján beszédet mondott Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A versenyzőknek nem volt könnyű dolga, mert a nyári meleg ellenére a versenypályát teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben kellett teljesíteniük. Egyebek mellett egy tizenkét méter magas tornyot kellett futva meghódítaniuk, a férfiaknak nyolcvan, míg a nőknek negyvenöt kilogrammos bábut is el kellett húzniuk, és a tömlővel célba lövés sem maradhatott el. Ehhez társultak a második pályán azok az igazi erőfeladatok, amelyek során nagy súlyokkal kellett a legkülönbözőbb helyzetekben megküzdeniük a tűzoltóknak. A két pályán elért időeredmény összeadódott, így alakult ki a végső sorrend. A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy több ezren látogattak ki a Fő térre azért, hogy megcsodálják a tűzoltók kitartását, és társaikkal együtt szurkoljanak nekik. Amellett, hogy a verseny minden izgalmát végig kísérhettek a helyszínre látogatók, a szervezők több ingyenes kísérőprogrammal, szakmai bemutatókkal, családi és gyermekprogramokkal, valamint koncertekkel, hagyományőrző kézművesek standjaival nyújtottak maradandó élményt. A verseny mellett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság is készült, statikus bemutatóval, füstsátorral és virtuálisvalóság-szemüveggel.

A verseny szervezői a Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézetének nappali munkarendben tanuló tisztjelölti hallgatóit is bevonták. Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője a verseny befejezését követően a helyszínen elmondta, hogy a szakmai rendezvények speciális ismereteket nyújtanak a hivatásos tiszti pályán később szolgálatot teljesítőknek, a helyszíni tapasztalatok pedig nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a hallgatók elsajátítsák az együttműködő szervezetek és a katasztrófavédelem közös feladatellátásával kapcsolatos tevékenységek rendjét. Egyben megköszönte a hallgatóknak a kitartó, segítő munkájukat. A verseny szervezésében részt vett Flórián Zsolt, Jaidzisz Erik, Jagarics Dóra, Végső Alexandra, Végső Eszter II. évfolyamos, valamint Nováki Tamás, Lőrincz Levente, Kasza Simon, Kozma András, Esztergályos Gréta I. évfolyamos nappali munkarendben tanuló tisztjelölt.

Az eredményhirdetésen Bognár Balázs tábornok úr úgy fogalmazott, büszkeség tölti el, hogy az igazgatóság már negyedszer rendezhette meg a versenyt. A rendezvényt a helyszínen tekintette meg Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője, Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője és Ördög István tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ügyvezető elnöke és Dr. Vass Gyula tű. ezredes a KVI intézetvezetője is. A zárórendezvényen a Katasztrófavédelem Központi Zenekara működött közre.

Fotó: Szőke Péter BM OKF