NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Megkezdődtek a záróvizsgák a Katasztrófavédelmi Intézetben

Május harmincegyedikén megkezdődtek a jelenléti záróvizsgák a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetében. Az idén várhatóan 139 fő tehet sikeres záróvizsgát.

A záróvizsga két részből áll: először az adott vizsganapra bejelentkezett hallgatók megvédik a szakdolgozatukat, bemutatják az előzetesen elkészített előadásukat, majd válaszolnak a bizottság tagjai által feltett kérdésekre. Ezt a komplex szóbeli vizsga követi, amelynek során a hallgatók a szakirányon meghatározott záróvizsga-tantárgyak témaköreiből adnak számot a felkészültségükről. A hallgató minden tantárgyból egy-egy tételt húz, majd rövid kidolgozási időt követően szóban ismerteti válaszait.

Május 31-től június harmadikáig mindösszesen 25 fő nappali tagozatos hallgató jelentkezett záróvizsgára. A jelentkezettek közül 8 fő iparbiztonsági, 8 fő katasztrófavédelmi műveleti szakirányon tanuló tisztjelölt, 5 fő civil iparbiztonsági szakirányon tanuló hallgató, valamint, az idei évben először 4 fő mongol hallgatói is záróvizsgát tesz, akik a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj keretében tanultak az Intézetben. Június 3-áig párhuzamosan a nappali tagozatos hallgatókkal a katasztrófavédelem alapképzési szak iparbiztonsági, katasztrófavédelmi műveleti és tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányok levelezős munkarendben tanuló hallgatói is záróvizsgát tesznek.

Június hetedikén és nyolcadikán 37 fő mesterképzésben résztvevő hallgató fog számot adni majd a katasztrófavédelmi vezetői oklevél megszerzéséhez szükséges tudásáról. A mesterképzés záróvizsga-bizottsági elnöke dr. habil. Vass Gyula tűzoltó ezredes, egyetemi docens, intézetvezető, a grémium tagsága pedig a tanszékek vezetőiből tevődik össze. A záróvizsgák megnyitóján az intézetvezető elmondta, hogy a katasztrófavédelem képzései során szerzett magas szintű ismeretek biztosítják a végzősök számára az új kihívásokkal szembeni megfelelő felkészültséget.