NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Értékfeltáró Kollégium keretében kutató és adatgyűjtő munka a KVI közreműködésével

2022. április 24. és május 1. között került megrendezésre az idei évben a Lakiteleki Népfőiskola által szervezett Nagykunság Értékfeltáró Kollégium I. kutató és adatgyűjtő terepmunkája. A kutatásban a Katasztrófavédelmi Intézet oktatója és a Katasztrófavédelmi Szakkollégium hallgatói vettek részt.

A kutatás célja a nagykunsági települések magyarságot érintő értékeinek kulturális felmérése volt. A kutatás során kérdőíves lekérdezés módszerével, illetve helyszíni bejárás segítségével történt az adatgyűjtés.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának képviseletében a Katasztrófavédelmi Intézet oktatója, Dr. Bodnár László tű. százados, valamint Jaidzisz Erik és Ring Máté másodéves tűzoltó tisztjelölt hallgatók vettek részt. Az egy hétig tartó felmérés során a kérdőíves lekérdezésre hétfőtől péntekig került sor, majd ezt követően a kutatócsoportok egy beszámoló formájában értékelték a kutatási eredményeket.

A kutatás a Katasztrófavédelmi Intézetet képviselő csapat számára személyes élményt nyújtott.  A hallgatók nem csupán a nagykunsági települések helyi értékeit ismerték meg, hanem a kérdőíves kutatás terepmunkájába is betekintést nyertek.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője az Értékfeltáró Kollégium eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy ezek a speciális ismeretek és kutatási tapasztalatok rendkívül fontosak ahhoz, hogy a hallgatók elsajátítsanak olyan ismereteket, amelyek nem csak az oktatás, hanem a kulturális élet részét is képezik.