NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Szekszárdi ADR ellenőrzésen vettek részt az intézet másodéves hallgatói

2022. május 2-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet másodévfolyamos nappali tagozatos iparbiztonsági és katasztrófavédelmi műveleti szakirányos hallgatói külső helyszíni foglalkozás keretein belül, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jóvoltából egy egész napos ADR ellenőrzésen vettek részt.

A hallgatókat az Igazgatóságon a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese köszöntötte és ismertette a tervezett napi programot. Ezt követően a hallgatók három csoportba rendeződve, három különböző helyszínre vonulva megkezdték a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzését kiegészítve a jelöletlen járművek kontroljával a helyi katasztrófavédelmi szakemberek koordinálása mellett.

Az ellenőrzésekbe az érintett hatóságok (Nemzeti Adó-, és Vámhivatal, Rendőrség) is bevonásra kerültek, így a hallgatók betekintést nyerhettek a társhatóságokkal közösen lefolytatott ellenőrzések menetébe és sajátosságába is. A veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzése és a gyakorlati háttér megismerése remek lehetőséget teremtettek arra, hogy a hallgatók leendő szolgálati helyeiken már rutinosan vehessenek részt az ilyen típusú ellenőrzéseken. A foglalkozás azért is tekinthető kiemelt jelentőségűnek, mert a katasztrófavédelem alapszakon végzett tűzoltó tisztjelölti hallgatók a harmadik évben közúti veszélyes áruszállítási ellenőri jogosultságot szereznek, így már minden szükséges bizonyítvánnyal rendelkezve kezdhetik meg pályájukat a katasztrófavédelem szervezeti egységeinél.