NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Tűzoltónapi ünnepség a főigazgatóságon elismerésekkel

Május másodikán rendezték meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a katasztrófavédelem központi tűzoltónapi ünnepségét. A rendezvényen miniszteri és főigazgatói elismeréseket, valamint előléptetésről szóló dokumentumot vehettek át az arra érdemesek. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézet részéről Tóth János III. évfolyamos tűzoltó tisztjelölt vehette át a Rőzsetőr Hallgatói Vándordíjat.

A BM OKF épületében megtartott ünnepségen részt vett Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, műveleti, hatósági és gazdasági helyettese, illetve a szakmai szervezetek vezetői.

A Himnusz elhangzását követően Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő mondott ünnepi beszédet. Köszöntőjében a főfelügyelő rámutatott arra, hogy egy-egy kiemelt napot az tesz ünneppé, hogy az adott eseményhez milyen személyes, történelmi, társadalmi emlékek, magasztos eszmék tartoznak, és azokat hogyan tudjuk megragadni, sajátunkká tenni. Fülep Zoltán emlékeztetett arra, a világjárvány mára a mindennapok szerves részévé vált, a szomszédos országban dúló háború pedig újabb terheket ró mindenkire, civilekre és a lakosság védelmét ellátókra egyaránt. Beszédében a főfelügyelő felidézte Florianus, a tűzoltói erényeket, vagyis az akaratot, a bátorságot, a hősiességet és a bajtársiasságot megtestesítő római katona alakját, és hangsúlyozta, ezeknek az erényeknek a ma tűzoltói tevékenységében is meg kell jelenniük, és örökül is kell hagyni azokat a jövő tűzoltónemzedékeinek. A főfelügyelő mindezek után köszönetet mondott azoknak, akik a háttérből támogatják a tűzoltókat, biztos alapot szolgáltatva ahhoz, hogy minden szolgálatban a maximumot nyújthassák. Egyben megemlékezett azokról a bajtársakról is, akik életüket adták feladataik teljesítése során.

A köszöntő után a rendezvény résztvevői meghallgatták a Katasztrófavédelem Központi Zenekara ünnepi műsorát, amelyben Barsvári József Magyar tűzoltók indulója, Johannes Brahms VI. Magyar tánca és Ted Huggens Largo alla Barocco-ja szerepelt.

Mindezek után az országos katasztrófavédelmi főigazgató a tűzoltóság, illetve utólagosan a polgári védelem napja alkalmából miniszteri, főigazgatói elismeréseket, előléptetéseket adott át.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézet részéről a katasztrófavédelem alapképzésben katasztrófavédelmi műveleti szakirányon a tanulásban, a tudományos munka területén, közösségi, valamint a sporttevékenységéért kiemelkedő teljesítményt nyújtó Tóth János III. évfolyamos nappali munkarendben tanuló tűzoltó tisztjelölt Rőzsetőr Hallgatói Vándordíj elismerésben részesült.

A tisztjelöltnek Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője külön is gratulált.

A rendezvény a Szózat hangjaival ért véget.

Fotó: Szőke Péter BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság