NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Külső helyszíneken ismerkedtek a KVI hallgatói a műveletirányítási és ügyeleti munkával

2022. április 21-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet harmadik évfolyamos, nappali tagozatos, katasztrófavédelmi műveleti szakirányos tűzoltó tisztjelöltek külső helyszíni foglalkozás keretében szakmai látogatást tettek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Központi Irányító csoportjánál és a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredénél Dr. Rácz Sándor tű. őrnagy vezetésével.

A hallgatók a Katasztrófa-elhárítás beavatkozási rendszere tantárgyi programjának keretében tanulmányozták a katasztrófavédelem egységes ügyeleti rendszerének kapcsolódását a hazai társszervek munkáját érintően, valamint betekintést nyerhettek a katasztrófavédelem beavatkozásaiba a közlekedési tömegszerencsétlenségek és katasztrófák témakörben.

A látogatások során a hallgatók az Országos Mentőszolgálat Központi Irányítói Csoport munkáját ismerték meg Dr. Hőnyi Péter OMSZ Operatív Főosztály főosztályvezetője támogatásával és Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos segítségével, amelyben külön hangsúlyt kapott a mentésirányítás rendje és az együttműködés a katasztrófavédelem és az OMSZ között.

Hallgatóink a délután folyamán a „Katasztrófavédelem tevékenysége talált robbanótestek esetén” témakörrel kapcsolatban tettek látogatást a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Irinyi János laktanyában található bázisán. Ezen a helyszínen Szilágyi Zsolt Lajos ezredes parancsnok támogatásával Nagy István zászlós tűzszerész magas szintű előadással és gyakorlati ismeretek átadásával járult hozzá a hallgatóink ismereteinek fejlesztéséhez, különös tekintettel az eljárási rend közös elemeire, valamint a veszélyzónák meghatározásának kérdéskörére.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője a szakmai látogatásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy ezek a speciális ismeretek és helyszíni tapasztalatok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a hallgatók elsajátítsák az együttműködő szervezetek és a katasztrófavédelem közös feladatellátásával kapcsolatos tevékenységek rendjét.