Legjobbaktól tanulnak

A HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentő szervezetet keresték fel november utolsó napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Szakkollégium diákjai. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ferihegyi úti raktárbázisán nemcsak számukra eddig ismeretlen eszközökkel, hanem új szemlélettel is találkoztak az egyetemisták.

Az elhivatottságukat most alapozzák meg, a tárgyi tudásukat most bővítik, a szervezetről szóló ismereteiket most gyarapítják azok az egyetemisták, akik egy délutánt töltöttek a HUNOR speciális felszereléseinek is otthont adó Ferihegyi úti raktárbázison. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete Katasztrófavédelmi Szakkollégiumának csaknem negyven első-, másod- és harmadéves hallgatója előtt először dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, főosztályvezető, a HUNOR parancsnoka ismertette a csapat tevékenységét, összetételét, feladatait. Az egyetemisták megismerkedtek a mentőszervezet felszereléseivel, lehetőségük nyílt arra is, hogy kipróbálják az eszközöket, így például a kötéltechnikai felszereléseket, kötelet fűztek a csigába, megnézték, hogyan működik a romkutatásnál alkalmazott száloptikás technika, és megtekintették a logisztikai raktárcsarnokot is.

A hallgatók az iránt érdeklődtek, hogyan lehet jelentkezni a HUNOR-ba, milyen döntés alapján és mikor vethető be az alpintechnikát művelő alegység, mi a fő tevékenységük, és kérdéseket tettek fel a csapaton belül a közelmúltban kialakított vízi mentő képességet illetően is.

Szöveg: BM OKF

Fotó: Kovács Márton