NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Szakmai látogatás az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti székhelyén

Az NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet katasztrófavédelmi műveleti szakirány III. éves, nappali tagozatos tűzoltó tisztjelölt hallgatói a „Katasztrófa megelőzés 2.” című tantárgy keretében 2021. november 18-án szakmai látogatást tettek Dr. Teknős László tű. százados, adjunktus vezetésével az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti székhelyén.

A szakmai látogatást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa, Pátkai Zsolt úr koordinálta, aki nagyon színvonalas előadást tartott az OMSZ alaptevékenységeiről, az infokommunikációs rendszeréről, a felszíni mérőhálózatok helyzetéről, a szuperszámítógépek műszaki, technológiai képességeiről, jégkármérséklő rendszer (JÉGER) meteorológiai kiszolgálásáról, az időjárás modellezéséről. Tekintettel arra, hogy Pátkai Zsolt egyben katasztrófavédelmi kapcsolattartó is, ezért előadásában – Teknős László oktató kérésére – bemutatta az OMSZ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kapcsolatrendszerét, kiemelten a veszélyjelzés folyamatára és a kommunikációs csatornáira, a 2021. évben bekövetkezett viharok, egyéb események meteorológiai háttereire.  A szakmai látogatás másik kiemelt eseménye a II. emeleti munkaszobában folyó tevékenységek voltak, ahol az előrejelzés készítést, veszélyjelzést, diszpécseri feladatokat, médiatájékoztatást tekintették meg a tisztjelölt hallgatók. 

A látogatás zárásaként a Meteorológiai Múzeum kiállított tárgyai, úgymint magaslégköri műszerek, földfelszíni műszerek, csillagászati és egyéb (geodéziai, légelektromos, radioaktív) eszközök kerültek bemutatásra.

Dr. Teknős László tű. százados, kisérő oktató szerint a szakmai látogatás maximálisan elérte célját, mivel a hallgatói állomány aktívan vett részt az egyes foglalkozási elemeken, továbbá olyan elméleti és gyakorlati ismereteket szereztek, melyek segítik a katasztrófa megelőzés 1-3. című tantárgy jobb megértését, hatékonyabb abszolválását.

Dr. Vass Gyula tű. ezredes, az NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője megköszönte a tisztjelölt hallgatóknak az aktív részvételt, Dr. Teknős László adjunktusnak az esemény megszervezését, illetve levélben köszönte meg Dr. Radics Kornélia asszonynak, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökének és munkatársainak, a már hagyománnyá vált, több éve visszatérően, sikerrel végrehajtott szakmai látogatások támogatását.

Szöveg és fotó: Dr. Teknős László tű. százados, NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet