NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

CBRN gyakorlat a végzős tűzoltó hallgatóknak

2021. november 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet iparbiztonsági szakos, végzős hallgatói Katasztrófavédelmi Mobil Labor-Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység technika kezelői gyakorlaton vettek részt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiképző és gyakorló bázisán.

A hallgatók a Katasztrófavédelmi Mobil Labor és a Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység állományának és eszközrendszerének alkalmazásával, egyedi kialakítású pályákon CBRN- (vegyi, biológiai radiológiai és nukleáris) szakfelderítést gyakoroltak a megyei iparbiztonsági főfelügyelő Ádám József tű. alezredes irányításával.

Az egyes riasztási típusok és helyszínek megadásával - melyeket a hallgatók előre nem ismerhettek meg-, lényeges szempont az volt, hogy a modellezett esemény tükrözze a beavatkozók, főként a parancsnok feladatkörének sajátosságát és komplexitását. A gyakorlati feladatok végrehajtását tantermi foglalkozás készítette elő és parancsnoki kiértékelés zárta.

Dr. Vass Gyula tű ezredes, a KVI intézetvezetője elmondta, hogy a Katasztrófavédelmi Intézet elkötelezett abban, hogy képzéseiben megfelelő arányban és minőségben jelenjen meg az elméleti ismeretek gyakorlatban történő alkalmazásának elsajátítása.