NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Sikeres nemzeti minősítést szerzett a tűzoltó tisztjelöltekből álló Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálat

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálata a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinációjával, a Budapest Önkéntes Mentőszervezettel közös gyakorlaton 2021. november 12 és 14 között végrehajtotta a Nemzeti Minősítő Gyakorlatot és minősítést szerzett vezetés-irányítás, valamint logisztikai szakterületekre.

A kétnapos zsámbéki gyakorlatot megelőzően több héten keresztül zajlódott az előkészítés, a városi kutató-mentő felkészítés, amelynek a végén 15 tagszervezet több mint 100 önkéntese vette ki a részét a feladatokból, köztük a NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálata (ÖKSZ) három váltásban 12 fővel.

A nehéz időjárási körülmények ellenére a gyakorlaton kialakított váltások résztvevői komplex módon használták fel a képzésen tanultakat a vezetés-irányítási, logisztikai, egészségügyi, műszaki mentő, keresőkutyás és kötéltechnikai képességek összehangolt alkalmazásával. Közepes minősítésű USAR (Urban Search and Rescue) csapatnak megfelelően folyamatosan, egy kárhelyen folyt a munkavégzés, melynek során több fal-, és födémáttörést, különféle megtámasztások építését kellett végrehajtani a sérültek felkutatása és kimentése érdekében. A törzs munkáját légi felderítő egység segítette, a műveletet egészségügyi és tűzoltó egység biztosította.

A tűzoltó tisztjelölt hallgatók belátást nyerhettek az operatív munkába, megismerhették a rádiózás szabályait és érzékelhették a parancsnoki munka felelősségének nehézségeit. A gyakorlat során az ÖKSZ tagjai megszervezték az érintett terület kitelepítését, irányították a beavatkozó erőket, számon követték a felhasznált eszközöket, anyagi javakat, elrendelték a köteles polgári védelmi szervezetek bevonását a környező településekről, valamint a helyszínen végzett tevékenységeket folyamatosan vezették a műveleti naplóba. Az intézkedések szervezéséhez a hallgatók a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet által működtetett informatikai rendszereket és adatbázisokat is igénybe tudták venni. Az ÖKSZ a gyakorlatot a Magyar Polgári Védelmi Szövetséggel közösen, vezetés-irányítási és logisztikai képességek szerint hajtották végre.

November 22-én Dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója által aláírt oklevelet Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át Dr. Vass Gyula tű. ezredesnek, a KVI intézetvezetőjének. Az ünnepélyes átadás során mindketten gratuláltak az ÖKSZ vezetőjének, Dr. Ambrusz József tű. ezredesnek és a csapat tagjainak.

A nemzeti minősítési rendszer egységes és magas szintű szakmai követelményeket támaszt a védekezési, mentési feladatokban részt vállaló önkéntesekkel szemben, így a kárhelyszíneken csak a katasztrófavédelem szervezetével együttműködő és képzett önkéntes mentőszervezet tevékenykedhet.

„A minősítő gyakorlat komplex módon és magas szinten segítette a tűzoltó tisztjelölti állomány gyakorlati felkészülését, hogy valós elrendelés esetén a lehető legjobb minőségben tudják kiegészíteni a beavatkozó hivatásos erőket.” fogalmazott Vass Gyula tű. ezredes.