NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Sikeresen teljesítették a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot a leendő tisztjelöltek

A Nemzeti Közszolgálat Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézet tizennégy tisztjelölt hallgatója október 04-én kezdte meg a központi szervezésű tisztjelölti vizsga első szakaszát, amely a negyvenórás tűzoltó tanfolyammal indult a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szervezésében.

Az október 08-án végződött tanfolyam azon túl, hogy fizikai és szellemi erőpróbát jelentett, valódi csapattá is kovácsolta a hallgatókat. A diákok szakmai mentora, Kirov Attila tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzoltási és Mentési Szakcsoportjának vezetője volt. Az alezredes értékelése szerint a fiatalok kifejezetten aktívan érdeklődtek a tűzoltók tevékenysége iránt, ebben az is motiválta őket, hogy különleges élethelyzetekből adódó feladatokat teljesíthettek.

Az egész hetes képzés keretében Fekete Zoltán tű. zászlós szakoktató iránymutatásai mellett a hallgatók megismerkedtek az alapvető tűzoltói feladatok ellátásához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel, így különösen az égéselméleti, szervezeti, tűzoltási és tűzoltó szerelési ismereteiket tudták gyakorlatban is alkalmazni.

A tanfolyamot lezáró vizsga is megdolgoztatta a hallgatókat, elméleti és gyakorlati feladatok elvégzésével bizonyíthatták, hogy megfelelnek az egyetem által támasztott alapkövetelményeknek. Alapvetően jeles és jó eredménnyel zárult vizsgaeredmények alapján a tűzoltó tisztjelöltek megkezdhetik felsőfokú tanulmányaikat. A tanfolyam zárásaként a végzettek tanúsítványt vehettek át.

Dr. Vass Gyula tű. ezredes, a NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője a tanfolyammal kapcsolatosan elmondta, hogy a gyakorlati felkészültség az egyik prioritása az intézetnek, hiszen minden katasztrófavédelmi felsőoktatásban végző hallgatónak – tanuljon bármelyik szakirányon is – elengedhetetlen a tűzoltói alapképzettség megszerzése, hiszen ezzel válik alkalmassá arra, hogy szolgálatban vagy szabadidejében szükség esetén életet mentsen, vagy megkezdje a tűzoltást.