NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Szakmai napon a tűzoltó tisztjelöltek

Hatalmas siker övezte a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) szeptember 18-án zajló szakmai napját, amelyen összesen harminchat kiállító standját és a szakmai bemutatóját láthatta az érdeklődő közönség Balatonföldváron a Naro Campingben. A rendezvényt a Katasztrófavédelmi Intézet tűzoltó tisztjelöltjei és számos oktatója is megtekintette.

A délelőtti órákban kezdődő rendezvényt Dobson Tibor tű. vezérőrnagy az MTSZ elnöke nyitotta meg. A rendezvényt a szervezők mellett megtisztelte jelenlétével a BM OKF országos tűzoltósági főfelügyelője, a Szlovén Tűzoltó Szövetség elnöke, a Somogy megyei katasztrófavédelem igazgatója, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanácsadó testületének elnöke is.

A rendezvény több részből állt, így az egyik helyszínen kiállítások, bemutatók voltak megtekinthetők, míg egy másik területen a Létesítményi Tűzoltóságok „Flórián kupa” Országos Tűzoltóversenye zajlott. Számtalan új, modern tűzoltó és műszaki mentő eszközt, felszerelést mutattak be a kiállítók, melyek közül néhány már a katasztrófavédelem szervezeteiben való rendszeresítés eljárásának végénél tart.

A Katasztrófavédelmi Szakkollégium tagjai sorába tartozó tűzoltó tisztjelölti hallgatók többek között megismerhették a félautomata defibrillátor berendezés használatát, alkalmazását. Megtekintették a közúti balesetnél használható fej-, és nyakmerevítő készletet, illetve speciális feszítő vágó eszközöket, melyek elengedhetetlen részei a műszaki mentéseknek. Bemutatásra került az elektromos járművek oltásánál használható tűzoltó-ponyva, illetve az elárasztást lehetővé tevő úgynevezett tűzoltó konténer.

A kiállítás nagymértékben hozzájárult a tisztjelölti hallgatók és az Intézet oktatói szakismereteinek bővítéséhez a katasztrófavédelem által használt műszaki technikai eszközök fejlesztésének területén.