NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Töretlenül népszerűek a Katasztrófavédelmi Intézet képzései

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet által meghirdetett egyes képzésekre ebben az évben csaknem négyszeres volt a túljelentkezés. Ötszázharminckét jelentkező közül idén százharmincöten teljesítették a felvételi követelményeket. Az általános felvételi eljárás eredményei azt tükrözik, hogy a felvételizőknek magas pontszámot kellett elérniük ahhoz, hogy bejussanak a különböző képzési formákra.

A katasztrófavédelem nappali alapképzései közül az iparbiztonsági szakirány esetében volt szükség a legmagasabb pontszámra: az alap nappali támogatott képzésre a ponthatár az idén háromszáznegyven, míg az azonos képzésű katasztrófavédelmi műveleti szakirányon háromszázharmincegy pont volt. 

Az idei évben a legnépszerűbb államilag támogatott nappali katasztrófavédelmi műveleti szakirányon tizenegy tanuló, az iparbiztonsági szakirányon három hallgató, míg a középiskolát végzettek számára elsőként meghirdetett tűzvédelmi és mentésirányítási (nappali költségtérítéses) képzési formában három hallgató kezdheti meg a tanulmányait. A leendő tizennégy tűzoltó tisztjelöltnek augusztus 23-án kezdődik meg a rendészeti alapfelkészítés intenzív szakasza.

A levelező képzésben az államilag támogatott tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányon két és félszeres volt a túljelentkezés, ide legalább háromszázharminckettő ponttal lehetett bekerülni, amely harminc jelentkezőnek sikerült. Emellett a levelező államilag támogatott és költségtérítéses iparbiztonsági és katasztrófavédelmi műveleti szakirányokon összesen harmincketten kezdhetik meg a tanulmányaikat. Fontos előrelépés, hogy az idei évben az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságok, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet ellátó tagjai számára új képzési formát is indított az intézet. Erre az új tűzvédelmi és mentésirányítási költségtérítéses levelező szakra tizenegy fő jutott be.

Továbbra is népszerű volt a felvételizők körében a katasztrófavédelem mesterképzési szak, az ide pályázó nyolcvankilenc fiatalból negyvenöt kezdheti meg ősztől a tanulmányait. A felvettek közül a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet állományából huszonkilenc kollégának nyílik lehetősége arra, hogy államilag támogatott képzési formában szerezzen mesterdiplomát.

Valamennyi költségtérítéses szakirányra, így az alapképzésen az iparbiztonságira, a katasztrófavédelmi műveletire és a tűzvédelmi és mentésirányításira, illetve a mesterképzésre pótfelvételi eljárás keretében várhatóan július 29-től augusztus 8-ig lesz mód jelentkezni. 

Az eljárással kapcsolatos részletes információkat az érdeklődők a www.felvi.hu honlapon, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján, az www.uni-nke.hu oldalon tekinthetik meg. 

Fotó: NKE

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság