NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Vezetői felkészítés a Budapest Mentőszervezet keretében

Június 06-án a Budapest Mentőszervezet keretében a tagszervezetek törzsvezetőinek hibrid felkészítésére került sor a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében. A tavalyi évben megkezdett műveleti szervezetek vezetőinek felkészítésének célja, hogy egységes fogalmi rendszerben hasonló eljárásokat követve irányítsák a tagszervezetek műveleti egységeit.

A jelenlegi felkészítésen 23 önkéntest képeztek a tagszervezetek műveleti egységeinek vezetésére, a vezetési tevékenység egységes és átjárható megvalósítása érdekében. A mentőszervezet törzse az, amely képes a főváros sokszáz fős önkéntes állományát egységbe szervezni és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet egységes vezetési rendszerét működtetni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Önkéntes Katasztrófavédelmi Szervezetének műveletirányítási képessége jól illeszkedett a felkészítésbe, így biztosított a műveletirányítás szakmailag megalapozott és elvárható reagáló képessége. A vezetői felkészítésen az egyetemet Dr. Ambrusz József tű. ezredes, az Önkéntes Katasztrófavédelmi Szervezet vezetője képviselte.

Bakai Kristóf a Budapest Mentőszervezet elnöke elmondta, hogy a Budapest Mentőszervezet sikere a tagszervezetek sikereire épül, ugyanakkor a tagszervezetek vezetési rendszereinek átjárhatósága, egységessége kulcskérdés egy ilyen méretű szervezet irányításában.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, intézetvezető a felkészítéssel kapcsolatban kifejtette, hogy a különböző szakkifejezések és hatáskörök, döntési jogkörök, jelentési kötelezettségek megismerése tükrében a műveletirányítás egy igen összetett, bonyolult feladat és a katasztrófavédelmi rendszer átfogó ismeretét igényli. Mindezek naprakész tudást és komplex gondolkodást kívánnak, mely továbbképzésekkel és önképzésekkel valósíthatók meg.