NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Kezdetét vette az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia

2021. április 12-15 között az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) mintájára frissen megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) szervezésében megkezdődött az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia, amelyen a NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet munkatársai is részt vettek.

Az online megrendezett konferencia alapvető célja az Első Nemzeti Éghajlatváltozási Értékelő Jelentés megírásának megalapozása. A konferencia egyszerre tárgyalja a természettudományos alapokat, a hatásokat, az alkalmazkodást és a mérséklést is. A közel 300 előadás a széleskörű hazai tudományos közösséget átfogóan és színesen jeleníti meg.

Dr. Áder János, Köztársasági Elnök a nyitóbeszédében kiemelte: „Azért jöttek össze húsvét után egy héttel, hogy a klímaváltozás kárpát-medencei, magyarországi hatásairól cseréljenek eszmét, feltérképezzék az elmúlt években, évtizedekben felhalmozódott tudást, és elkezdjék azt a közös munkát, ami két és fél év múlva az Első Nemzeti Értékelő Jelentéshez vezet. Vállalásuk egyszerre időszerű, reményt keltő és tiszteletreméltó”. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitó előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar klímasemlegességi cél összhangban áll a tudomány által megkövetelt ambícióval és a kormány támogatja az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) működését.

„Egyre fontosabb, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos nagyon különböző témákon és diszciplínákon dolgozó emberek tudjanak egymásról, és együttműködjenek. Erre ad lehetőséget ez a konferencia” – hangsúlyozta beszédében Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diana, a HuPCC alapító tagja, a konferencia társelnöke. Dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a klímabiztonság már az 1980-as évek végétől, legalábbis elméleti szempontból, olyan kérdés, amivel a biztonsági tanulmányok is foglalkoztak.

A tizenegy szekcióban megrendezett konferencia átfogóan taglalja a megfigyelt éghajlati változásokat, etikai kérdéseket, az éghajlati kényszereket, a kibocsátási tendenciákat, a mérséklési lehetőségeket, a gazdasági és jogi aspektusokat, valamint az integrált és rendszerszintű válaszok mellett az alkalmazkodási kihívásokra és az éghajlatváltozás biztonsági összefüggéseire is rámutat.

Az éghajlatváltozás és biztonság szekciót Tálas Péter mellett Kirovné Dr. Rácz Réka tű. őrnagy, adjunktus vezette, aki előadásában az éghajlatváltozással összefüggésbe hozható szélsőséges időjárási események katasztrófavédelmi vonatkozásaira mutatott rá. Dr. Teknős László tű. százados, adjunktus első előadásában a katasztrófavédelem fenntartható fejlődéssel kapcsolatos feladatait elemezte és értékelte, majd második előadásában a globális éghajlatváltozás katasztrófavédelmi aspektusait vette górcső alá. Harmadik előadásában a települések önvédelmi képességeinek növelési lehetőségeit mutatta be az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelemben, védekezésben. Dr. Ambrusz József tű. ezredes, adjunktus előadásában a katasztrófavédelmi felkészítés módszereire mutatott rá, valamint elemezte a veszélyhelyzeti kommunikáció jellemzőit, tudományterületi összefüggéseit.

Meghívott vendégként a szekció zárásaként megrendezett kerekasztal beszélgetésen részt vett Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, adjunktus, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke is.

A konferencia házigazda szerepét a Budapest Corvinus Egyetem vállalta.