NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Sikeresen lezajlódott a Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia 2021.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete és a Védelem Online folyóirat által közösen szervezett angol nyelvű, előre felvett nemzetközi online konferencia megtartására 2021. február 23-án került sor. A szakterületet érintő tudományos konferencián 126 előadó (41 külföldi, 85 hazai) 21 egyetem (16 külföldi, 5 hazai) közreműködésével született 90 előadás öt témakörben.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar támogatásával megszervezett nemzetközi konferencia elsődleges célja volt, hogy bemutassa a jelenlegi tudományos kutatásokat elsősorban a tűzvédelmi mérnöki szakterületen, valamint a tűzvédelem megelőzési és mentési területein. Ennek megfelelően a komplex tűzvédelemmel kapcsolatos előadások meghatározó szerepet töltenek be a konferencia során, de számos esetben találhatnak olyan előadásokat, amelyek a Katasztrófavédelem más szakterületeit, valamint a biztonság és védelem aspektusait is érintik. A konferencia elnöki posztját Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője töltötte be. Társelnökei Dr. habil. Restás Ágoston ny. tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék tanszékvezetője, Prof. Ozunu Alexandru, a Babes-Bolyai Egyetem (Románia) Környezettudományi és Mérnöki Kar dékánja, Xu Qiang, a Nanjingi (Kína) Természettudományi és Műszaki Egyetem professzora, valamint Heizler György ny. tű. ezredes, a Védelemtudomány alapító főszerkesztője voltak. A konferencia megvalósulását a Magyar Rendészettudományi Társaság elnöksége is támogatta.

A világjárvány miatt felvételre rögzített online konferencia egyik fő jellemzője volt, hogy a közzététel időpontjában az előadóknak nem kellett valós időben jelen lenniük, az előadások előre rögzített videókban érhetők el az erre célra kialakított felületen.

A konferencia közvetlen elérhetősége a Védelem Online honlapján:

http://vedelem.hu/hirek/0/3255-tuzvedelmi-mernoki-es-katasztrofavedelmi-nemzetkozi-tudomanyos-konferencia-2021

A konferencia öt témakörében (Fire engineering, Fire protection, Firefighting and Rescue operation management, Disaster management, Safety and security) született előadások és kapcsolódó anyagaik áttekintését segítő táblázat elérhetősége:

http://vedelem.hu/letoltes/document//437-iscfedm-conference-overview.pdf