NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Támogatás az NKE Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálatnak

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság támogatásából a Budapest Mentőszervezet tagszervezeteként a vezetés-irányítás, logisztikai komponensének megerősítésére vehetett át eszközöket Nemzeti Közszolgálati Egyetem Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálata november 10-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tímár termében.

Az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt pályázat célja volt, hogy a működési, fejlesztési költségek biztosításával erősödjenek a mentési és beavatkozási képességek, a csapatok támogatást kapjanak arra, hogy egyre jobb minőségben és gyakrabban tudják munkájukkal támogatni a katasztrófavédelem hivatásos egységeinek munkáját. A most üzemeltetésre átadott két Dell Vostro 3590-es hordozható számítógép, valamint a négy Ledlenser iH8R fejlámpa a folyamatos bevethetőséghez járul hozzá.  

A tagszervezeti támogatást Bakai Kristóf Péter a Budapest Mentőszervezet elnöke adta át Dr. habil. Vass Gyula tűzoltó ezredesnek, a NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetőjének.

Elsőként az Elnök beszédében rámutatott az önkéntesség fontosságára, kiemelte, hogy a BMSZ az elkövetkezendő időszakban is valós segítséget kíván nyújtani a beavatkozások hatékonyságának növelése érdekében. Mint emlékeztetett az idei júniusi viharkárok felszámolásánál 14 tagszervezet 88 önkéntese dolgozott a károk mielőbbi felszámolása érdekében, közülük 11 beavatkozó és 14 felderítő egység, valamint a törzs lett megalakítva. 137 kárhelyen jelent meg a BMSZ, 92 esetben felderítés, a káresemény jellegének pontosítása volt a feladat, és 45 esetben történt kárfelszámolás.

Ezt követően Intézetvezető megköszönte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak és a Budapest Mentőszervezet vezetésének a támogatást. Felidézte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálata a 2013-as megalakulás óta folyamatos fejlődésen ment keresztül, amelynek fontos pilléreit a Budapest Mentőszervezethez való szervezeti kapcsolódás, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen szervezett szakmai felkészítések jelentették. Intézetvezető emlékeztetett a tavaszi veszélyhelyzetben nyújtott hallgatói támogatás fontosságára, valamint a közösen végrehajtott gyakorlatokra a Budapest Mentőszervezet tagszervezeteivel. Intézetvezető megköszönte a Szolgálat   feladatait koordináló Dr. Ambrusz József tű. ezredes úrnak és a tűzoltó tisztjelöltek önkéntes, áldozatos munkáját.

Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok nevében Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes záró szavaiban rámutatott arra, hogy a hallgatói közösség immár nem csak a gyakorlatokon, hanem a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködve konkrét elrendelés esetén is képes valós segítséget nyújtani, amire többször is volt példa az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy az Igazgatóság vezetése és a jelenlegi NKE Katasztrófavédelmi Intézet vezetése közötti együttműködés mára elmélyült, és megalapozza a közös feladatok maradéktalan végrehajtását.

A jelenlévő tisztjelöltek az átvett eszközöket kibontották, amelyek a jövőben megkönnyítik a kárhelyszíni kommunikációt, az információk elemzését, értékelését, a vezetői döntések előkészítését, valamint a szervezési munkát.

Fotó: Dudás Tamás tű. zls. FKI