NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Közösen a minősítés sikeréért

Az önkéntes mentőszervezetek bázisának erősítésével és eszköztáruk fejlesztésével a lakosság hatékonyabb védelme kiemelt célként van jelen a katasztrófavédelem tevékenységi rendszerében. 2020. október 02-án kezdődő Budapest Mentőszervezet (BMSZ) gyakorlatába az NKE Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálata (NKE ÖKSZ) is bekapcsolódott.

A Nemzeti Minősítési Rendszer alapján előkészített, a BMSZ minősítésének megújítása céljából október 02-án, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésével a tagszervezetek által a törzsbe delegált tagok első lépésben összesítették az előzetesen közölt adatokat, majd szervezeti ábrát és műveleti térképet készítettek a másnapi mozzanatok végrehajtása céljából.

A gyakorlat második napján, a Népszigeten a tervekben előírt és szükséges különböző törzsgyakorlatokat teljesítette a BMSZ. A beállított helyzet szerint első mozzanatként az árvízvédelmi, majd a vízi mentő és búvár komponens minősítésére került sor. Előbbi esetében a csapatok regisztrációt és hat árvízvédelmi depó üzemeltetését végezték, utóbbinál pedig négy mentőhajó és két búvár került bevetésre. A vízrebocsátott hajók a vízből mentésen túl, a töltések megerősítéséhez szükséges fóliázást is biztosították.

Az NKE ÖKSZ részéről Krajcz Tamás III. évfolyamos tűzoltó tisztjelölt hallgató vett részt, aki az Operatív Törzs munkáját segítette, illetve bekapcsolódott a logisztikai feladatok lebonyolításába. A minősítő gyakorlat október 16-18-án Kovácsvágáson végrehajtandó gyakorlattal zárul.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, az NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője a gyakorlattal kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt időszakban az együttműködés elmélyült a két szervezet között, azért is támogatja a gyakorlatok szervezését, amely a hallgatók szakmai felkészítésének kiemelt fontosságú területe.