NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Ünnepélyes tisztjelölti esküt tettek a hallgatók

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének első évfolyamos hallgatói tisztjelölti esküt tettek február tizennegyedikén a Katasztrófavédelmi Oktatási központban rendezett végzős tűzoltó tiszthelyettesi eskütételi ünnepség keretében.

Százhuszonkét újonc tűzoltó tett tiszthelyettesi esküt és tizenhét leendő tiszt tett fogadalmat a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet országos és megyei vezetői, az oktatási intézmények állománya, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének, a társszervek oktatási intézményeinek vezetői előtt. A rendezvényen jelen volt Dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, a belügyminiszter oktatási főszemlélője, valamint Dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, egyetemi tanár a NKE Rendészettudományi Kar dékánja.

Az eskütételt követően dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt. A tábornok emlékeztetett arra, 2020 jubileumi esztendő a tűzoltóság számára, hiszen százötven éve, 1870 februárja óta létezik Magyarországon hivatásos tűzoltóság. A főigazgató úgy fogalmazott, a most végzettek az egykori tűzoltók nyomdokaiba lépnek, ezzel számos dolgot örökölnek. Góra Zoltán kijelentette: alapvetés, hogy aki tűzoltónak áll, az nem szakmát, hanem hivatást választ. A tábornok ezután gróf Széchenyi Ödönt idézte: „A legszentebb feladatunk a bajba jutott emberek mentése”. Ezt a feladatot, tette hozzá, a mai tűzoltók a kor igényeit kielégítő eszközökkel teljesítik. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató emlékeztetett arra is, e hivatás képviselőit társadalmi tisztelet övezi, ezt az elismerést pedig meg kell tartani. Beszéde végén Góra Zoltán köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a hallgatók sikerrel fejezhették be az iskolát – nemcsak a tanároknak, felkészítőknek, a befogadó intézményeknek, hanem a családoknak is, akik biztos hátteret nyújtottak a tanuláshoz. Végezetül sikeres munkát kívánt a hallgatóknak, és reményét fejezte ki, hogy mindannyian örömüket lelik majd munkájukban és megtalálják a számításukat.  

A hallgatók nevében Szabó Zoltán tűzoltó őrmester mondott válaszbeszédet. Visszatekintett arra az öt hónappal korábbi napra, amikor először öltötték magukra a gyakorlót. Elmondta, hogy azóta a hallgatók egységgé formálódtak, barátságokat kötöttek. A válaszbeszéd után az országos katasztrófavédelmi főigazgató jutalmakat és elismeréseket adott át.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője külön is gratulált a tisztjelölteknek, hiszen az esküt tett hallgatók az elmúlt időszakban valamennyien teljesítették a tisztjelölti vizsga mozzanatait. Be tudtak illeszkedni a Rendvédelmi Tagozat állományába, az Egyetem közösségébe. Elsajátították a szolgálati érintkezés szabályait, megismerték a szervezeti kultúrát, elsajátították az etikai normákat.

Fotó: Szőke Péter BM OKF