NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Az MHTT Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szakosztályának ülése Katasztrófavédelmi Intézetben

Az Intézet hagyományosan jó munkakapcsolatot ápol az MHTT szakosztályával, az oktatók, valamint a katasztrófavédelmi kutatási szakterület doktoranduszai közül is számosan tagjai a tudományos társaságnak. Az ülés napirendjei között szerepelt az új tagok köszöntése, az elmúlt év elnöki értékelése, a 2020. év munkaprogramjának beterjesztése, valamint a félévben megkezdett konkrét rendezvények előkészítésekről való tájékoztatás.

Az ülés keretében szó volt a Március 1., a Polgári Védelem Napjának megünneplésének szervezési feladatairól, valamint a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában levő Polgári Védelmi Archívum kutatásának lehetőségeiről.

Napirend Előtt Dr. Hegedűs Henrik úr az MHTT alelnöke üdvözölte a hallgatóságot, ismertette, hogy a tudományos munka középpontjába a Társaság a Zrínyi és Trianon évfordulókat, valamint a saját 30 éves megalakítási évfordulóját állítja, bejelentette, hogy a Hadtudomány folyóirat profiltisztítása mellett is megmarad a kiadvány katasztrófavédelmi alfejezete, illetve elismerését fejezte a Szakosztály eddigi munkájához.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes KVI intézetvezető házigazdaként köszöntötte az értekezletet, tájékoztatta a jelen levőket az intézet munkájáról, külön kiemelve, hogy a katasztrófavédelem kutatási szakterületén 37 doktorandusz végez tudományos értékű tevékenységet, az Intézet megalakította Hallgatói Szakkollégiumát, így ők is hozzájárulhatnak a továbbiakban a Társaság tudományos munkájához. Ezt követően a levezető elnök Dr. Zellei Gábor bemutatta név és hivatás szerint új tagokat.

Dr. Muhoray Árpád az elmúlt év eseményeiből sikerként a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a NATO csatlakozás és a Genfi Egyezmények ratifikálásának évfordulói tiszteletére szervezett tudományos konferenciát emelte ki, valamint a tagság által írt számtalan publikáció tudományos értékére, illetve a Dr. Pataky Iván volt tagtársunkról elnevezett díj és az MPVSZ-ben elhelyezett emléktábla kialakításban való közreműködésre utalt. Muhoray a szakosztályi tudományos, kutató és konferencia szervező munkája középpontjába a katasztrófavédelem megalakulásának 20 éves, valamint az MHTT és szakosztályai megalakításának 30 éves évfordulóját javasolta.

A hozzászólók között Dr. habil. Edrődi István az MPVSZ elnöke nagyra értékelte a szakosztállyal, a KVI-vel közösen szervezett tudományos konferenciákat, a Polgári Védelmi Szemle tudományos folyóirat kiadását, melybe a szakosztály tagjai is publikáltak. Dr. Nagy Rudolf korábbi szakosztály elnök a felsőfokú tanintézmények oktatói karából, hallgatói állományából javasolta további tagok beléptetését. Javasolta továbbá, hogy a Polgári Védelmi Archívum legyen elnevezve a Pataky Iván Kutatási Központ névre.

Dr. Kátai-Urbán Lajos tű. ezds, KVI intézetvezető-helyettes örömét fejezte ki abban, hogy a szakosztály szerepet vállalt a Katasztrófavédelmi Szakkollégium hallgatóinak oktatásában, tudományos igényű munkájának támogatásában.

Dr. Muhoray Árpád szakosztály elnök, Dr. Zellei Gábor szakosztály titkár és Orovecz István ny. PVOP parancsnok, az Archívum létrehozója által beterjesztett napirendi pontok feletti érdemi vitát, hozzászólásokat követve a napirendek egyhangúlag megszavazásra kerültek. A Polgári Védelem Napja alkalmából a szakosztály részt vesz, a KVI képviselteti magát az MPVSZ által a Budai Várban a Hadtörténeti Múzeumban március 3-án szervezendő megemlékezésen és koszorúzáson. Végül a március 27-ei MHTT Küldöttértekezletre a szakosztály megválasztotta küldötteit.


Címkék: NKE RTK KVI 2020 MHTT