NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Lengyel vendégoktató a Katasztrófavédelmi Intézetnél

A varsói Tűzoltó Egyetemről (Main School of Fire Service) érkezett vendégoktató az NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézetéhez február 3-án. Az öt napos látogatás során Dr. Barbara Szykula-Piec (PhD) asszony a lakosságfelkészítési és a tűzmegelőzési szakterületen belül oktatási és kutatási feladatokat folytatott, de megbeszéléseken is részt vett a közeljövő közös együttműködési lehetőségeiről.

A lengyel oktató előadásaiban a lakosság veszélytudatos felkészítésére, a gyermekek és a családok oktatására, a tűz esetén való megfelelő magatartási szabályokra fókuszált. Kitért a közelmúlt nemzetközi tűzvédelmi témájú projektjeire és a társadalom fő mozgatóelemeire a szociológia szempontok alapján.

A varsói Tűzoltó Egyetemmel a Katasztrófavédelmi Intézetnek, immár igen hosszú időre nyúló együttműködése van, hiszen magyar tűzoltó hallgatók részt vehettek lengyel képzéseken és szinte minden évben érkezik lengyel hallgató is az Intézet angol nyelvű képzéseire. Legutóbb 2019 tavaszán is volt példa arra, hogy a magas színvonalú szakmai-tudományos felkészültségű lengyel Egyetemről vendégoktató érkezzen hozzánk, de 2018 májusában a Katasztrófavédelmi Intézettől Dr. Pántya Péter tű. alezredes is előadásokat tarthatott Varsóban a lengyel hallgatóknak.

Dr. Barbara Szykula-Piec asszony megbeszéléseket folytatott Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, intézetvezető úrral és Dr. habil. Restás Ágoston ny. tű. alezredes, tanszékvezető úrral a további együttműködés lehetőségeiről, a közös kutatásokról és hallgatói-, oktatói cserékről, valamint az egymás szakmai konferenciáin való részvételről.