NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Évértékelés a RTK Katasztrófavédelmi Intézeténél

Éves értékelő állománygyűlést tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetben 2020. február 05-én. Az értekezleten részt vett Dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, egyetemi tanár, az RTK dékánja, valamint Vietorisz Ágnes tű. ezredes, a BM OKF Humánszolgálat vezetője és Ördög István tű. alezredes, a BM OKF Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője.

Az értekezletet Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet vezetője nyitotta meg, aki a tavalyi évben jelentkezett legfontosabb feladatokat vette górcső alá. Az alapvetően hét terület köré csoportosított előadásban az intézet és annak irányítási rendjéről, az oktatás személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáról szólt, majd az oktatási és gazdálkodási tevékenységen túl rámutatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal történt hatékony együttműködés fontosságára. Ezt követően beszélt az intézményi és képzésfejlesztés főbb irányairól, a tudományos tevékenység és a tehetséggondozás helyzetéről, valamint az intézet nemzetközi kapcsolatairól. Az intézetvezető ezután ismertette a 2020-ban várható és tervezett feladatokat, amelyek közül kiemelte a tűzvédelmi mérnök alapképzés szakindításának előkészítését, a tehetséggondozási feladatok erősítését, valamint az egyetem új oktatási programjának, a Ludoviceum tantárgyak oktatásának minőségi fontosságát. Majd az intézetvezető külön szólt az idei év „Védőpajzs 2020” Közös Közszolgálati Gyakorlat főbb mozzanatairól, intézeti vonatkozásairól. A tavalyi évet alapvetően eredményesnek ítélte meg, azonban hangsúlyozta, hogy az Intézeti kutatási feladatok területét tovább kell erősíteni.

Az értekezlet további részében Dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, dékán szólt, aki példaértékűnek nevezte a Rendészettudományi Kar és az Intézet kapcsolatát. Mint utalt rá a Katasztrófavédelmi Intézet 2019. július 01-jétől a Kar integráns részeként tevékenykedik, amely szervezeti átalakítás zökkenőmentesen került végrehajtásra. A dékán kiválónak értékelte a BM OKF támogatását, amely az Intézet karon belül elfoglalt stabil helyét is biztosította. Mint fogalmazott a Rendészettudományi Kar egy új minőségi oktatási területtel vált gazdagabbá. A dékán jövőbeni feladatként határozta meg a nemzetközi láthatóság és a tehetséggondozás fejlesztését.

Ezt követően Vietorisz Ágnes tű. ezredes szólt a BM OKF éves értékelő állománygyűlésének tükrében arról, hogy a katasztrófavédelem magas szinten, egységes vezetés mellett végezte szolgálatát, amelynek az Intézeti feladatok színvonalas végrehajtása is a szerves részét képezte. Beszédében kitért arra is, hogy az első hivatásos tűzoltóság 150 évvel ezelőtti megalakulása óta a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára az egységes hivatásos katasztrófavédelmi szerv sokrétű tevékenységet végez. Ebben a strukturált tevékenységben a jövő generációjának magas színvonalú Intézet általi felkészítése nélkülözhetetlen, hiszen elhivatott és szakmájukat jól ismerő kollégákra van szükség. Végezetül a BM OKF főigazgatójának nevében kijelentette, hogy a szervezet kiemelt figyelmet fordít az intézet munkájára és mindent megtesz annak érdekében, hogy a szükséges feltételek továbbra is rendelkezésre álljanak.

Az értekezlet zárásaként az Igazgató megköszönte a személyi állomány 2019. évi munkáját és a vendégek által képviselt szervezetek támogatását. Majd úgy fogalmazott, hogy a 2020. évi feladatok határozott, fegyelmezett végrehajtása során az Intézetnek innovatív eredményekkel kell szolgálnia a tudományos életet főképpen a kutatások területén.