NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

A földrengések tudományával ismerkedtek a Katasztrófavédelmi Szakkollégium tagjai

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézetének szakkollégistái 2019. november 28-án a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumában tettek látogatást, ahol Varga Péter az MTA doktora, geofizikus tartott előadást a szeizmológia specifikus kérdéseiről.

Hatalmas érdeklődés mellett hallgathatták meg a Katasztrófavédelmi Szakkollégium tagjai a szeizmológia feladatairól, a szeizmológia alapfogalmairól (földrengések geometriája, földrengéshullámok, szeizmogramok, intenzitás, magnitúdó, gyakoriságok és energiák), valamint a földrengések okozta károkról szóló különleges előadást, de lehetőség volt az un.„zöld alagutat" is megtekinteni amely a műszereket rejti.

A földrengéskutatás céljaira egy, az egész világra kiterjedő állomáshálózat épült ki, mely a 2000-es évektől olyan sűrűségű és érzékenységű, hogy képes detektálni az összes M≥5 magnitúdójú földrengést. Európában - és ezen belül Magyarországon – a hálózat érzékenysége általában lehetővé teszi az összes M≥(1-1.5) esemény detektálását.A szeizmológia egyik alapvető kötelessége a megfigyelő hálózat üzemeltetése, az állomáshálózat tökéletesítése, a műszerek által rögzített adatok, a szeizmogramok feldolgozása és értelmezése. Erre a kiértékelő tevékenységre épül a földrengéskutatás talán legfontosabb feladata, bolygónk belsejének vizsgálata. Elmondható, hogy a földrengéshullámok kiértékeléséből származik a földszerkezetre vonatkozó tudásunk (90-95)%-a. A természeti katasztrófák közül, Földünk egészét tekintve, a földrengések jelentik a legnagyobb veszélyt, hiszen több millió ember vesztette az életét annak következményeként, de jelentős anyagi károkat is okozott az épített környezetben. Ami a magyarországi földrengés veszélyeztetettség mértékét illeti, arról elmondható, hogy hazánkban évente százas nagyságrendben pattannak ki földrengések. Ezek kisebb részét, 10-20 esetet, a lakosság is érzékel.

A hivatásos katasztrófavédelmi szervezet számára fontos, hogy szakemberei megfelelő szeizmológiai ismeretekkel is rendelkezzenek, hogy a magyar szeizmológiai szolgálat szakembereivel együttműködve földrengések után a legmegfelelőbb döntéseket előkészíthessék. Ezen a téren a Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézetea jövőben is komoly segítséget nyújthat a katasztrófavédelemnél szolgálatot teljesítő hallgatók és szakemberek, érdeklődők számára. A hallgatók úgy ítélték meg, hogy az előadás kifejezetten hasznos és aktuális volt a katasztrófák megelőzésével, a katasztrófák elleni védekezéssel, a következmények felszámolásával kapcsolatos ismereteik bővítéséhez. A közeljövőben munkaműhely keretében is lehet a témában elmélyültebb tudományos ismereteket szerezni.