NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

NKE Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálata is részt vett a Budapest Mentőszervezet gyakorlatán

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágáson komplex veszélyhelyzet kezelési gyakorlatot szervezett a Budapest Mentőszervezet önkéntesei számára, amelyen a NKE Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálat négy tűzoltó tisztjelölt tagja is részt vett.

A gyakorlat feltételezett helyzete szerint 2018. november 8-án az éjszakai órákban orkán erejű széllel nagy erejű vihar érte el a Sátoraljaújhelyi járást, a széllökések következtében az erdős területeken számos fa kidőlt, több út járhatatlanná vált, települések váltak megközelíthetetlenné a külvilágtól. A kialakult helyzet felszámolására riasztásra került az önkéntes mentőszervezet, számukra gyülekezési pontként a szomszédos Vágáshuta határa lett kijelölve.

Elsődleges feladatként a másnap hajnali órákban érkezett konvoj egységei felszabadították az elzárt Kovácsvágást, melynek során a külvilággal összekötő egyetlen közutat az útra dőlt fáktól megtisztították, majd a település vezetőjétől megkapták a helyi szervezetek által az addig rögzített felderítési adatokat. A kapott kárhelyszínek felszámolása során az önkéntes szervezet saját irányítással végezte a teljes körű feladatellátását alpin-technikai mentés, kereső-kutyás, városi kutató-mentő, műszaki mentő, vezetés-irányítás tevékenység témakörökben.

A napnyugta közeledtével a csapatokat a bázisukra vonta vissza a gyakorlatot felügyelő kihelyezett operatív törzs, hiszen a feltételezett helyzetben a 2006. évi hejcei eseményekre alapozva a mentésben részt vevő helikopter csapódott a hegyoldalba, amelyet látványos füst és robbanások hangja jelképezett a résztvevők számára. A gyakorlat zárásaként a meghívott döntnökök a gyakorlatot kiválóan megfeleltre értékelték, a 12 órában megszakítás nélkül tevékenykedő közel 120 önkéntes bizonyította, hogy áldozatos munkájára a Főváros határaitól távol is számíthat az ország egésze.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, intézetvezető elmondta, hogy a tisztjelölt hallgatók a gyakorlat vezetésének támogatásában, annak magas szinten történt ellátásában közreműködtek, melynek során bizonyították, hogy a komplex veszélyhelyzeti ismeretek és a katasztrófavédelmi műveletek elméleti oktatásán megismerteket a gyakorlatban képesek alkalmazni.  Ezek a gyakorlatok felkészülési lehetőséget biztosítanak a hallgatók részére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közös Közszolgálati Gyakorlat sikeres végrehajtásához is.