NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Önkéntes mentőszervezetek adtak számot tudásukról

A népszigeten október 19-én mintegy kétszázötven fővel zajlott a nemzeti minősítő gyakorlat a fővárosi kirendeltségi mentőcsoportok számára, amelyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetének hallgatói is részt vettek. A gyakorlat aktualitását az öt éve megszerzett nemzeti minősítés megújítása adta.

A szervezetek készenlétbe helyezésére pénteken este hat órakor került sor. A gyakorlaton reggel hét órától gyülekeztek a fővárosi önkéntes erők, összesen huszonöt szervezet képviseletében mintegy 250 fővel. A gyakorlat három helyszínén adtak számot az önkéntesek a nemzeti minősítésben szereplő valamennyi tevékenység témakörében szakmai tudásukról.

Az első helyszínen az alapvető vízkár elhárítási tevékenység felmérésére a csapatok nyúlgátat építettek bordás megtámasztással, valamint ellennyomó medence kiépítése volt a feladat. A második kárhelyszínként szolgáló romépületben a városi-kutató, kötéltechnikai, műszaki mentő, valamint a keresőkutyás tevékenységhez tartozó képességekről adtak számot a megjelent szervezetek. A terület mellett található Újpesti-öbölben zajlott az árvízi és vízi mentési képességek, valamint a búvár tevékenység szakterületeinek felmérése. A szervezetek valamennyi kárhelyszínen önállóan látták el vezetés-irányítási logisztikai feladataikat.

A NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálat tagjai vezetés-támogató tevékenységeket láttak el.

A gyakorlatot Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megfeleltre értékelte, ezzel a főváros iránt elkötelezett önkéntes szervezetek újabb öt évre felhatalmazást szereztek a fővárosi káresemények felszámolásában történő aktív részvételre.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet intézetvezetője a gyakorlattal kapcsolatban kifejtette, hogy az Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálat fejlesztése kiemelt tevékenysége az Intézetnek és a jelenlegi kompetenciák mellett újabb szakmai komponensek kialakítása várható.

Fotós: Szabadi Bálint tű.zls. / FKI