NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Hajdúszoboszlón, az V. Országos Tűzvizsgáló Versenyen jártak a KVI oktatói

Az idei évben október 9-e és 11-e között Hajdúszoboszlón került megrendezésre az V. Tűzvizsgáló Szakmai Vetélkedő és Szakmai Fórum amelyen jelentős nemzetközi jelenlét mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet oktatói jelen voltak.

A rendezvényt Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg. Köszöntő beszédében elmondta, hogy ez a megméretés a nemzetközi szakemberek figyelmét is felkelti évek óta, ezért idén cseh, holland, lengyel, finn és szlovák tűzvizsgálók is megfigyelik a feladatokat és azok végrehajtását.

A verseny menetrendjét Fülep Zoltán tű. ezredes, a katasztrófavédelmi főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője ismertette. Elmondta, hogy négy feladatsort kell teljesíteniük a tűzvizsgálóknak. Az írásbeli teszt mellett a gyakorlatban is bizonyítaniuk kell: egy teljesen kiégett konyhában kell megállapítaniuk a tűz okát, meg kell vizsgálniuk a berendezéseket ért hatásokat, a tűz terjedésének módját, a károk mértékét, egyszóval minden olyan körülményt, amely a kiégett helyiséggel kapcsolatba hozható.

A három napos eseményre a tűzvizsgálat oktatásában szerepet betöltő intézmények is meghívást kaptak, így az alapképzést nyújtó Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, valamint a kriminalisztikai ismereteket adó Miskolci Rendészeti Szakközépiskola oktatói mellett az alap-és mesterképzésben tűzvizsgálatot oktató Kataszrófavédelmi Intézet részéről Dr. Érces Gergő tű. őrnagy és Dr. Rácz Sándor tű. őrnagy is jelen voltak.

Az együtt töltött idő alatt a jelen lévő hazai és nemzetközi szakemberek, versenyzők, versenybírók, oktatók eszmét cserélhettek a tűzvizsálat aktuális kérdéseiről és a verseny érdekfeszítő helyszínei és feladatai alapján új tapasztalatokat szerezhettek.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes intézetvezető támogatásával a KVI-n Erasmus program keretében jelenlévő szlovák Zsolnai Egyetem oktatói (Dr. Mikuláš Monoši és Dr. Jaroslav Flachbart) is megfigyelőként részt vettek a versenyen, amelynek tapasztalatait elmondásuk szerint a saját képzési módszertanukban is jól tudják alkalmazni.